ИЗВЪНРЕДНО! Военният министър взриви ефира с разкрития: Пращаме военни! Много сме закъснели

димитър стоянов

Служители на Българската армия ще бъдат изпратени на границата заради набезите на мигрантите. Броят им ще се уточни след среща с министъра на вътрешните работи. Това каза в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Българската армия участва в охраната на нашата граница. В момента имаме около 240 служители, снабдени с необходимите защитни средства. Те участват в охраната на границата. Надявам се през тази седмица да имам среща с министъра на вътрешните работи, за да уточним изпращането на допълнителни сили“, добави той.

„Българската граница обаче няма да може да бъде надеждно охранявана, ако няма достатъчно технически средства. Неслучайно президента Румен Радев пледира пред Европейската комисия, че за страната ни е необходима финансова помощ за закупуване на технически средства. Около 110 км от границата не са оборудвани с такива уреди. Това изисква голям технически ресурс, а армията ни все пак има и други задачи“, заяви Стоянов.

„Ние участваме както в охраната на границата, така и в спасителни операции, и в участие на международни учения, но въпреки всичко сме готови да окажем необходимата помощ на колегите от МВР“, добави той.

„Нашите военнослужещи нямат право да задържат нарушителите. Единствено представителите на „Военна полиция“ могат на правят това“, поясни министърът.

„Задачите за прокарване на пътища и за ремонт на оградата ни бяха възложени с две министерски постановления през изминалата година. През 2021 г. те бяха задължение на областните управи. През август месец на същата година направихме обход заедно с президента на цялата граница и това, което се констатира, беше ужасно“, добави той.

„Имаше участъци от 20-30 метра от оградата, където тя бе паднала на земята и липсваше преградително съоръжение. Заради това задачите бяха прехвърлени на колегите от Министерството на вътрешните работи, а те поискаха от нас съдействие за ремонта“, изтъкна Димитър Стоянов.

„От 2 октомври до 12 декември през миналата година бе ремонтирано заградителното съоръжение с площ от около 110 км. Над 600 пана бяха обновени“, добави той.

На въпроса дали българските граждани може да се чувстват защитени с оглед на военните действия в Украйна министърът отговори, че Българската армия изпълнява своите конституционни задължения с това, с което разполага.

„Неведнъж съм казвал, че тя не е модернизирана. 30 години бе използвана думата модернизация, но резултатът не е обнадеждаващ. Въпреки това със средствата, които имаме като количества и технологии, макар и изостанали във времето, имаме способности да охраняваме надеждно територията на България в съюзен формат“, изтъкна той.

„Модернизацията е дълъг процес. Придобиването на нов боен самолет започна през 2001 година. Реално ще получим изтребителите през 2025 година. Надявам се с другите проекти да ускорим нещата. Проект за придобиването на 155-милиметрови гаубици беше стартиран от нас. За тези шест-седем месеца направихме доста неща и се отчита, че има нов тласък в процеса на модернизация“, коментира министърът.

„Трябва да се мисли не само за увеличаване на заплатите, а е нужно да се мисли за жилища за военнослужещите. Ако придобием нова техника без да имаме личен състав ще е безсмислена тази модернизация“, добави той.

Надявам се да има след изборите редовно правителство и няма да съм аз министърът, който ще приземи МиГ-29, пошегува се той.

„Полагаме неимоверни усилия, включително с осигуряване на резервни части. Засега от Полша имаме малък напредък. Надяваме се от една друга страна, която също експлоатира МиГ-29, да получим двигатели! В процес на разговори сме“, изтъкна Стоянов.

„В пресата и в социалните мрежи излезе поредната фалшива новина, че Великобритания ще ни предостави самолети, ако ние си дадем МиГ-29 и СУ-25 на Украйна“, подчерта той и след това уточни, че е възможно да пазим небето си заедно, а опцията да предоставим своите самолети не е спомената въобще в интервюто на британския му колега.

Той коментира и обвиненията на ген. Атанас Атанасов, че президентът бил попречил да получим ново оборудване за 200 млн. долара безвъзмездно, ако сме предоставили военни артикули на Украйна.

„Не знам каква е експертизата на ген. Атанасов в областта на отбраната, но има нормативни документи, в които се казва какво и как може да бъде предоставено. Искането на Украйна бе за комплекси C-300 и С-200. Няма как да стане това за сметка на 200 млн. долара. Ако ние си ги предоставим, заместващите платформи трябва да си ги купим, а един комплекс струва над 1 милиард. Тези 200 милиона долара са като капка в морето. България не може да си позволи цялостна модернизация на армията“, подчерта министърът.

„Това, което сме изпратили, се намира в топ 3 на необходимостите на Украйна. Затова как са посрещнали нашата подкрепа може да говори отношението им към нашата страна. Те ни благодарят“, добави той.

Стоянов разкри, че правителството е искало да сключи т.нар. триъгълна сделка, при която в замяна на българско оръжие за Украйна да ни бъде предоставено ново, но вече нямало как това да стане.

„Много сме закъснели. Трябваше предишното правителство (б.а. на Кирил Петков) да набере необходимата смелост и го предложи в Народното събрание, за да бъде предоставена техника за Украйна, а на нас такава, която е с отпаднала необходимост от нашите съюзници“, обясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ