Започват проверки за незаконни сметища във Варненска област

сметище

Масирани проверки за незаконни сметища стартира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна.

Те започват на 6 март, като целта е установяване спазването на ангажиментите на кметовете на общините във Варненска и Добричка области за недопускане на нерегламентирани замърсявания с отпадъци и за постигане на трайно и устойчиво изпълнение на задълженията на местните власти относно предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места, съобщиха от РИОСВ за 7dniBulgaria.bg.

На 10 февруари в сградата на РИОСВ – Варна се проведе работна среща, инициирана от директора на екоинспекцията, на която бяха поканени всички кметове на общини от Варненско и Добричко. Присъстваха представители на общинските администрации от двете области. Обсъдиха се изискванията и мерките, които общините трябва да изпълняват.

Съгласно екологичното законодателство по управление на отпадъците, задълженията на кметовете на общини, включват, идентифициране на замърсяванията, превантивни действия за недопускане на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, както и предприемане на незабавни мерки за почистване на вече замърсени терени извън определените места за изхвърляне на отпадъци. На представителите на общините е указано, че от страна на РИОСВ – Варна ще се извършват чести и регулярни проверки за това, как кметовете изпълняват задълженията си, произтичащи от Закона за управление на отпадъците.

Снимка; БТВ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ