БОМБА! Кошлуков намекна за неочаквана раздяла със знаково лице от БНТ: Не внимава много с езика

payimage-511605

Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си. Това обеща генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии, където направи отчет на работата на обществената телевизия от юли до декември 2022 г.

Темата за проф. Петър Стоянович и участието му в „Денят започва с Георги Любенов“ бе повдигната от Габриела Наплатанова, член на СЕМ, тъй като в СЕМ са получени сигнали за реплика на професора, свързана с малките момиченца.

,,Визираха се определени неща“, обясни Наплатанова, без да навлиза в подробности. Каза обаче, че точно това издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, за да се прецени дали има нарушение на закона.

,,Сериалът „Войната на буквите“ е даден за преозвучаване на продуцентите“, каза Кошлуков, цитиран от в-к „24 часа“.

Причината е, че според него няма как царят да говори със съвременни думи като „Смешник“ и „Изчезни“ и езикът не трябва да звучи като анахронизъм. Единствено Симона Велева от състава на СЕМ похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

Обществената телевизия обаче най-вероятно ще се откаже да прави новия филм на Максим Генчев, за който преди месеци бе обявено, че ще бъде подкрепен финансово от БНТ. Проектът на режисьора, чийто филм „Ботев“ предизвика изключително остра обществена реакция, е за цар Иван Александър – „1349“. Той е приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране, каза Кошлуков.

Пролет Велкова от СЕМ поиска генералният директор да подаде оставката си, тъй като продължава да заема позицията вече 8 месеца след изтичането на мандата му заради делото, което се води в съда именно по повод конкурса за мястото му. Велкова припомни, че той е получил 4 гласа „против“, а не се знае колко още ще продължи делото. То бе заведено от Ирина Величкова срещу СЕМ, който не бил обявил с решение прекратяването на конкурса без излъчен победител.

Велкова поиска от колегите си да препотвърдят отрицателния си вот, а от Кошлуков – „да ви помолим да си дадете сметка, че единствено делото ви държи на този пост и да ви помолим да отстъпите от него в полза на обществото“.

Темата няма връзка с доклада, така че няма какво да коментирам, отговори Кошлуков.

Но пък за да е изчерпателен във връзка с отчета си, вдигна телефона и се обади на свой служител, за да разбере какви са едни 24 хил. лв., описани в доклада като получени безвъзмездно. За тях бе попитан от Симона Велева, която уточни, че сумата не е голяма, но думата „безвъзмездно“ предизвиква въпроси.

Оказа се, че са пари, преведени за информационна кампания за дарителството, която се прави от българо-американска компания.

В типичния си стил шефът на БНТ по-късно каза и виц по повод сигнал от зрител, недоволен, че телевизията не съобщава какво е времето в Москва: „Както гласи старият виц, времето в Москва ще е хубаво, но не за всекиго“.

Накрая Кошлуков благодари на СЕМ, че от съвета са се съгласили да направят работна среща с ръководството на телевизията за перспективите и развитието на БНТ. Всъщност именно с това започна срещата на Кошлуков със СЕМ. Той поиска среща, тъй като по думите му е време да бъде обсъдено дали лицензиите на БНТ отговарят на новия начин на потребяване, на новите интереси на публиката.

Важна тема е и разпространението на телевизията, както и запазването на правата върху съдържанието, което след време може да бъде ползвано не само за тв предаване, но и за игра, за книга, за читалищна дейност и т.н. „В света и Европа телевизиите се променят и ако не изработим пътна карта, ако не видим накъде отива телевизията, рискуваме обществената медия значително да изостане, каза той.

Отчетът на Кошлуков бе приет с 3 гласа „за“, въздържаха се от подкрепа Габриела Наплатанова и Пролет Велкова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ