Малкият голям герой! 12-г. Никола загаси пожар край Вая: Ако не действах, щеше да стане по-зле

никола

12-годишно момче от Бургас спря разразил се пожар край езеро Вая. Когато видял пламъците, детето без да се колебае извикало баща си и се върнало само да гаси огъня, разказва водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Златимир Йочев.

Езерото се намира в пределите на защитена зона, уточнява той. Пред камерата на бТВ Никола Байкушев сподели, че се е изплашил не от пламъците, които били три пъти по-високи от него, а от това да не мине по близката жп линия влак, пълен с нефтопродукти и да стане трагедия.

Прекрасен си, възкликна кореспондентът Лора Стаматис докато говореше със смелия шестокласник Преди около месец избухна голям пожар в близост до същото място. За птиците се сеща Никола, когато в неделя следобед кара колело и забелязва пламъците, уточнява Стаматис.

„Връщах се от едно място и видях пламъците. Отидох дотам, но бях с неподходящи обувки и нямах нищо за гасене. Разбрах, че ако не действам, ще стане по-зле и няма да може да се овладее пожарът. Върнах се вкъщи, повиках баща ми. След това се върнахме с една кофа и с подходящи обувки. Огромни бяха пламъците. Може би бяха два-три пъти по-големи от мен“, разказва смелото дете.

„Баща ми започна да стъпва върху жарта, а аз гасих огнището, което беше много голямо. Бягах с всички сили, за да пълня кофата с вода. Върнах се поне 100 пъти. Притеснявах се да не мине влак с нефтопродукти и ако има теч от цистерна да се запали“, добавя момчето.

„Загасихме всичко, но на другия ден се върнах, за да проверя дали има тлеещи огнища. През лятото ходих на курс „Млад огнеборец“ и затова знаех какво да правя. Имах обаче късмет за пукната тръба. Иначе не знам как щяхме да изгася пожара“, разказва Никола.

Мястото е труднодостъпно и трудно може да стигне пожарна, уточни Лора Стаматис. Бащата на 12-годишният Никола е полицай.

„Разделихме пожара на три огнища. Докато се опитвах да намеря обхват, за да се обадя на 112, забелязах, че синът ми прилага странни умения, които не са ми понятни. Разбрах по-късно, че ги е усвоил в курса „Млад огнеборец“. Почувствах се горд с него въпреки опасността“, споделя Галин Байкушев.

Никола призова хората, които палят огън да се замислят какво може да причинят, ако се запали влака.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ