Шеф на Левски призна за апокалипсис: НАП влиза в клуба! 5-6 месеца, след това ще видим

7 Dni Bulgaria09.03.2023
payimage-573854

Финансистът Венцислав Димитров, който е член на Надзорния съвет на Левски, говори обширно на организирания от „сините“ брифинг с негово участие и това на мажоритарния собственик Наско Сираков. Димитров сподели приблизително точния размер на дълга към НАП и че ако вековниците не са имали 3-4 милиона задължения към частни лица, е можело тези пари да бъдат входирани към агенцията по приходите в последната около година и половина.

„Виждали сме се преди, аз не съм публична личност. Задълженията към НАП са сериозни. Моя справка към 1 март показва, че са около 11.8 милиона лева. Безспорно е, че Левски като всеки данъкоплатец, трябва да си плаща данъците. Сега приоритет става задължението към НАП. Дългът е в такъв размер, че няма как да бъде платен наведнъж. 10-20 милиона не могат да паднат от небето и трябва да се справяме сами. Това става плавно и стъпка по стъпка. В рамките на няколко години тези дългове трябва да бъдат изчистени. Първата стъпка я направихме преди 20 дни. Имахме няколко срещи с НАП. Те предложиха няколко варианта и се стигна до споразумение, но още не е подписано. 30% от приходите на Левски отиват за дълга към НАП. За мен това е най-мекото и добро решение. Има законови ограничения, които трябва да се спазват. Левски имаше споразумение с НАП за 143 000 лева на месец. Това обаче изтече, а за да се сключи ново споразумение, трябва НАП да извърши финансова ревизия. Тогава чак може да се сключи. Законът не позволява да се удължи срока на предишното. Това изисква време – ревизията от НАП. Тя може да продължи 5-6 месеца и след нея да се договаря пак. Приоритет на Левски трябва да стане плащането към НАП.

Трябва обаче да си плащаме и текущите задължения. Трябва да предприемем някакви стъпки. Едната стъпка е тази днес – увеличаване на капитала. Другата е дарителската кампания. Извън законовите опции, трябва да се намалява дълга, да стане управляем. Нека уточним чисто законово, че с НАП не се сключват споразумения.

Един от големите проблеми, които имаше са разплащанията. Моята работа е да следя как вървят те. Имаше огромно количество задължения към други лица. Откакто съм аз, са изплатени над 3 милиона лева задължения, може и над 4 да са. Милион и шестотин хиляди платихме на Хубчев и Насиру. Ако не ги платим, ще приключим с клуба, с целия филм. Голяма част от приходите на Левски отидоха за погасяването на задължения. Има едно за една дребна сума. Ако не възникнат нови задължения, няма стари. Идва ред на НАП. Да, останаха накрая, но трябва да се справим.

Аз не виждам причина държавата да не иска да си събере парите. Когато предприемаме стъпки, и то видими, всички пари отиват в държавата. Плащат се редовно текущи задължения. Сега имаме споразумение, но не дългосрочно.

Левски изплати 3-4 милиона, ако тях ги нямаше, отиваха в НАП. Сега тези задължения ги няма. Сега, с много увеличени приходи заради работата на Стоилов и феновете, няма да е чак толкова голям проблем дългът към НАП“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ