Министърът на е-управлението алармира: Очакват се хакерски атаки по време на изборите

Георги Тодоров

Очакват се хакерски атаки по време на изборите за парламент. Това заяви пред NOVA министърът на електронното управление Георги Тодоров. Той обаче подчерта, че са взети мерки с цел превенция.

За първи път в Европа бюлетините след края на изборния ден ще се броят на живо и това е огромно предизвикателство, каза министърът. Такава процедура има само в Русия, а в Европа е прецедент, допълни той.

„Без големите телекоми, които осигуряват интернет свързаност, няма как да се справим. Те са представили свои карти на покритие на територията и населението на страната. Не всички СИК ще могат да предават лайв този процес по видеонаблюдение и видеозаснемане поради липсата на интернет, но за сметка на това ще бъде направен запис, така че в последващите дни да може всеки един заинтересован да наблюдава хронологията по броене на бюлетините”, обясни Георги Тодоров. Той заяви, че до 20 000 души ще могат да гледат в реално време броенето на бюлетини. Все още обаче не е ясно какви точно ще са устройствата, които ще снимат процеса.

Обществената поръчка ще приключи на 13 март. Тя предвижда 12 000 устройства. След като пристигнат, допълни министърът, всяко едно от тях ще бъде прегледано и заредено. Тестовият период ще е около 12-13 дни и ако се наложи, ще се работи денонощно, категоричен беше Тодоров.

„Законът трябва да се изпълнява, а не да се тълкува”. Така ресорният министър отговори на въпроса оправдана ли е инвестицията за електронните устройства, при положение, че те дори няма да са основание за евентуално оспорване на вота.

Георги Тодоров коментира и новото приложение в здравеопазването, което позволява на лекарите да издават рецепти от мобилно устройство. „Това е още една стъпка в посока електронно здравеопазване”, коментира той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ