Климатологът Рачев посочи какво ще се случи от утре след циклона Бруно и защо лятото е излъгало хората

Георги Рачев

Лято през тази година не е необичайно за страната ни. Още от утре се очаква повишаване на температурите. Това коментира климатологът проф. Георги Рачев.

Той обясни, че от сряда се връща обичайното лятно време, характерно за август месец и обясни, че циклонът Бруно не е преминавал през България. „Циклонът Бруно мина по адриатическото крайбрежие, предизвика наводнение в Подгорица и в момента е над южна Гърция. Той практически не оказа влияние на времето в България.

Единствено създава възможност хладният въздух, който обхвана западната половина на България да понижи температурите с още 1-2 градуса. Периодът между 20-25 август винаги е бил интересен. През това време старите българи са забелязвали пречупване на лятото“, каза той пред „Фокус“.

Проф. Георги Рачев каза още, че хората са останали с впечатлението, че лятото е студено заради юни и юли месец, а всъщност през юни месец температурите са били с около градус и половина над нормата. Голямото количество валежите също не е неестествен, каза Рачев и уточни, че през 2014 година лятото също е било дъждовно и е имало много повече наводнения.

Той гарантира, че няма нищо необичайно и катастрофално във времето и така ще бъде и в близките 30-40 години.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ