Ето я новата политическа наложница на Христо Иванов! Отиде в телевизията и се осра до ушите

7 Dni Bulgaria13.03.2023
Людмила Илиева

Не в небрано, а в обрано лозе се оказа миналата събота в студиото на публицистичното предаване „Офанзива“ по „Нова Нюз“ новото юридическо острие на „Демократична България“ Людмила Илиева. Тя бе поканена да коментира предизборно идеите за съдебна реформа на коалицията „ПП-ДБ“ – в качеството си на кандидат-депутат и водач на листата във Велико Търново за 49-ия парламент.

Плодотворен разговор не се получи. Както се казва – нито зрънце плод, само сухи чепки и люспи от стари опорки и добре наизустени фрази. А и нямаше как да се получи при очевидното нежелание или наложена й партийна забрана да коментира закона „Зарков“, извън досегашните тези, и най-вече  – особено критиките към него.

Илиева дотолкова навлезе ролята на пренавита политическа латерна, че пренебрегна някои детайли – сбърка името на бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова с това на красивото лице на някогашното СДС Надежда Михайлова. „Ще й купя риза“, опита да замаже бързо гафа с усмивка.

Съвсем скоро отново ритна същия камък. Цели четири пъти сбърка Иван Гешев със Сотир Цацаров, обяснявайки как законът „Зарков“ не бил написан за „Цацаров“, разбирай за един определен човек. Наложи се водещият Любо Огнянов, все пак да й напомни, че главният прокурор се казва Иван Гешев и че май много ризи ще трябва да купува.

Дали Гешев ще получи риза от Илиева не е важно. Тя обаче заслужава да получи от него поне рокля за цялостното си представяне в предизборното интервю. За това, че разкри истинската същност на упражнението „налагане на правилна съдебна реформа“. Напук и на предупреждението на Съвета на Европа в лицето на Венецианската комисия, че трябва да се търси баланс на текстовете с действащата българска Конституция.

Според Илиева подобреният вариант на закона „Зарков“ не се различавал съществено от оригинала. Сега важен бил въпросът следва ли да се обсъжда подобно законодателство (за разследване на главния прокурор и промени в НПК и ЗСВ) или не следва. Като че ли това не е правено досега, сякаш в парламента не са обсъждани три нарочни законопроекта – в т.ч. с участието на депутата Людмила Илиева в 48-ото Народно събрание. Или сякаш някой е отрекъл необходимостта от подобно законодателство. Дори  Гешев го обяви за необходимо, но съобразено с действащата Конституция и правна уредба.

Такъв бил политическият отговор сега, а правните детайли щели да бъдат обсъждани и анализирани в новото Народно събрание, щом подобреният законопроект бъде внесен за разглеждане. Вероятно в едно заседание на правната комисия и в едно-две в пленарна зала. Каквато е досегашната законодателна практика на променкаджиите.

Е, не е ли избита рибата? Да кажеш, че възраженията на Върховния касационен съд по НПК (да оставим настрана тези на прокуратурата) са детайли, едва ли не досадни подробности, които все пак щели да бъдат взети предвид от парламента! Нали законите са системи именно от правни детайли, резултат на политическа воля и консенсус в полза на обществото. Как могат да се коментират политически забележките на върховните съдии, че фигурата на съдията, който трябва да разследва главния прокурор, е форма на извънредно законодателство, което Конституцията не допуска? Че като разследващ прокурор съдията се назначава „ad hoc“ във Върховната касационна прокуратура, която няма разследващи функции? Че ще трябва да ръководи екип от разследващи полицаи, формиран и контролиран от изпълнителната власт в лицето на МВР? И прочее, и прочее.

Вярно е, че г-жа Илиева е отскоро в голямата политика и би следвало да й се прощават първите грешки. Видно от сайта на „Демократи за силна България“ до 2022 г. тя е била адвокат по гражданско право и втори мандат общински съветник в Горна Оряховица. Годината с трите двойки за нея се оказва бляскава – избрана е за депутат като водач на листата на ДБ във Велико Търново. После дори става заместник-председател на правната и на конституционата комисии в 48-ия парламент. А преди това Илиева е за кратко областен управител на Велико Търново, назначена от кабинета „Петков“.

Сега Людмила Илиева пак иска да е депутат, води листата на общата коалиция между ПП и ДБ, но дори името на актуалния обвинител №1 не може да запомни. Не, не е случайно, не е невинна грешка. Показва, че атаката срещу прокуратурата и срещу главния прокурор за формациите на Кирил Петков и Асен Василев, за Христо Иванов и Атанас Атанасов, за присъдружните им НПО-та и медии „бухалки“, за професионалните им протестъри и т.н., е водеща задача, спусната им от задкулисни кукловоди.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ