Настръхващо! 64-годишен българин изкачва 3 осемхилядника в Хималаите без кислород

IMAGE_13991370_40_0

Сливенският алпинист Господин Динев потегля утре (15 март) на експедиция, чиято цел е да изкачи три осемхилядника в Хималаите. Това обяви 64-годишният Динев пред БТА в Сливен. При изкачването няма да използва кислородни апарати.

Той ще пътува със самолет до Истанбул, след което ще замине за Катманду, където ще се включи в международна експедиция. По думите му програмата е много експедитивна, ще бъде на базов лагер Анапурна три дни след кацането в Катманду, което е предизвикателство с оглед бързата адаптация към надморската височина. Вторият връх е Дхаулагири 8167 (метра). В началото на май ще се прехвърлят в района на Манаслу, където ще се опита да покори връх Макалу (8485 метра), като се очаква полетът му към България да бъде на 27 май.

„Планината е жестока и всички трябва да се съобразяваме с това, най-важното е да проявяваме разум. Имам опит и съм по-предпазлив и умерен“, каза алпинистът.

Господин Динев се занимава с алпинизъм от 1976 година. Той е посещавал Анапурна през 1989 година с национална експедиция на България, когато загива неговият приятел Милен Медков. „Сега ще отдадем почит на това момче, което остана там завинаги на 26 години“, каза Динев. Зад гърба си алпинистът има изкачване на осемхилядниците Гашербрум II и Броуд Пик от планинската верига Каракорум.

Той посвети своята бъдеща експедиция на младите хора, пожела да им даде пример в предизвикателствата към високите върхове, като това ги окрилява и прави по-смели. Алпинистите Георги Томов и Милчо Михайлов му пожелаха да сбъдне мечтата си и преди всичко да се върне жив и здрав.

Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“, подари на алпиниста тракер (устройство за проследяване), с цел да бъде локализиран през цялото време. Има SOS бутон в случай на нужда от помощ. Маршрутът на алпиниста ще може да се гледа в реално време в Интернет. Динев е бил съдия в маратона „Хайдушки пътеки“, който Фондацията организира ежегодно в планината край Сливен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ