Емоционален разказ на пенсионерка от Световрачене за починалите: Пътувам с тях 30 години, загубих всичките си приятелки!

svetovrachene-moleben

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и кметицата на Световрачене Светла Николова запалиха свещи на молебена, снимка: Александър Петров

„Винаги пътувам с тях, вече 30 години. Но се разболях от бронхит. На инжекции съм и затова този път не тръгнах. Боже, загубих всичките си приятелки, няма такава трагедия. Ще ходя при попа да го помоля да направи водосвет, такова чудо не се е случвало тук“, сподели Валя, която е част от певческа група „Иглика“ в Световрачене.

Жената не сдържаше сълзите си. Всички загинали и ранени са й близки. Познавала и 13-годишния Жорко, който загуби живота си в зловещата катастрофа край Своге. „Такова добро дете, танцуваше много хубаво. Пълнеше ни душата. От известно време обаче, не идваше в клуба и дори го питах да не би да е обиден нещо. Каза ми: „Няма такова нещо, лельо Вале. Нали знаеш, че обичам да пътувам. Като съм свободен, пак ще започна да идвам“.

Познавам и шофьора на автобуса. Много добър човек, често сме пътували с него, когато сме с малкия автобус. Не сме имали никога проблеми“, разказа още Валя, цитирана от в. Монитор.

Преди време тя самата била председател на пенсионерския клуб в селото шест години. Познавала добре и сегашната уредничка Бистра.

„Много добра жена, аз я предложих да я назначат. Слава богу, разбрах, че тя е добре вече и може би след ден ще я изпишат. Била е на първите седалки, близо до шофьора, затова се е спасила“, каза още жената. Друга световраченка – баба Йонка, пък сподели, че също пътувала често на екскурзии, организирани от пенсионерския клуб. Този път обаче отишла на гости на приятелка в Бургас и затова не успяла да замине. Тя е съседка и на една от жените, загинали в катастрофата край Своге, и бабата на Жорко – Дарина.

„Не мога да повярвам, защо и детето?! Моля се само Симо да оцелее, ще го гледам като майка, за да има кой да се грижи за него“, каза още баба Йонка.

Десетки световраченци отидоха днес в храма в селото, където бе отслужен молебен за загиналите.  Никой все още не може да повярва какво се е случило със съселяните им. Някои пък научаваха за смъртта на свои приятели в църквата. Разказваха си дори как групата е получила грамота, но не успели да си я вземат, защото бързали да си тръгват и да минат през манастира „Седемте престола“.

„Случи се най-голямата трагедия в нашето населено място. В един ден загубиха живота си много хора. И то след поклонническо пътуване. Били са в храм божий. Познавах лично повечето от тях, бяха добри християни и често идваха тук“, каза отец Атанасий, който служи в църквата „Св. безсребърници Козма и Дамян“ в Световрачене.

В храма дойдоха да запалят свещ и приятели на Жорко. Децата не сдържаха сълзите си. На молебена в селото в деня на национален траур присъстваха и кметовете на София Йорданка Фандъкова, на район Нови Искър Даниела Райчева, както и на с. Световрачене Светла Николова. В храма дойде и лидерът на червените Корнелия Нинова.

Във вторник са и първите три погребения в Световрачене, сред тях и на малкия Жорко. Кметът Светла Николова увери, че близките на загиналите ще бъдат подпомогнати финансово от общината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ