Топ-строители уплашиха Пловдив: Няма кой да работи! Дюлгерите се прибраха в Турция, цените ще растат

7 Dni Bulgaria15.03.2023
payimage-455164

Проблемът с липсата на работна ръка за строителния бранш може да се задълбочи, защото все повече турски дюлгери у нас потеглят за родината. От няколко седмици те масово се завръщат, за да помагат в районите, пострадали от катастрофалните земетресения. Възстановяването на пострадалите сгради и строежът на нови вместо напълно рухналите в Турция може да създаде и недостиг на строителни материали.

„Миналата година покрай войната в Украйна започнахме да купуваме материали от Турция и доста хора прокараха пътеки за доставки от там. Но този процес е напът да спре и така ще окаже много сериозно влияние и върху материалите, и върху цените на труда. Най-евтиният плочкаджия днес взима по 80 лв./кв.м, даде пример пловдивският предприемач Мирослав Язов по време на бизнес форум на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“ в Дома на културата „Борис Христов“, експерти коментираха тенденциите и статистиките от изминалата година в имотния бизнес.

Фокусът се насочи и към новото строителство с коментари за неговото качество и цени. Най-голямо предизвикателство пред него в момента са сроковете, обяви Мирослав Язов. По думите му, проблемът е в административната тежест. Общините нямат достатъчно капацитет, за да обработват бързо документацията, а като последствие много строителни обекти вървят със забавяне от 6 до 9 месеца. Отделно процедурите се бавят заради комуналните доставчици – присъединяването към електро- и водопроводната мрежи е около една година. „Имахме дори случай, при който, въпреки че имаме трафопост, че сме съществуващ потребител, на EVN им отне 3 месеца, за да ни пуснат тока“, даде пример предприемачът.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ