Сензационно: Руди Гела поискал от Кирил Петков пари за отцепването от ИТН, държал го с видео с наркотици

7 Dni Bulgaria18.03.2023
радостин василев

Напускането на част от депутатите от ИТН в 47-то Народно събрание и признанията за тайни срещи с Кирил Петков предизвика скандал. Част от напусналите намериха място в парламента от квотата на ПП, а днес някои като Радостин Василев вече са и водачи на листи. Георги Георгиев, един от напусналите, разкри преди седмици, че поради корупционни практики в „Промяната“ не може да продължи работата си с тях. Как точно е станало напускането на ИТН и разговорите с Кирил Петков, Георгиев разказа пред Соня Колтуклиева.

Ето и цялото интервю на Колтуклиева с Георги Георгиев: Соня Колтуклиева:

Става въпрос за Александър Николов, който е работил в АЕЦ „Козлодуй“?

Точно така. Беше ми казано, че неговата дясна ръка е в момента в тази листа. Но тъй като аз не мога да го потвърдя, затова задавам този въпрос, на който е редно „добрите сили“ да отговорят пред обществото.

Не е ли човек с името Румен Христов?

Ами, може и Румен Христов да е. Но нека да видим, „добрите сили“ да излязат и да кажат дали това наистина е така. Защото, само ще ви обърна внимание, че по време на управлението на „добрите сили“, същото това ръководство на АЕЦ, което сега е санкционирано в „Магнитски“, то не беше сменено от управлението на Кирил Петков, а от служебното правителство. Т.е., ако ние сме имали някакви корупционни практики по времето на правителството на Кирил Петков в АЕЦ, никой не си направи труда да ги разкрие и каквото и да било по темата. Така че това е, понеже започнахте темата с врачанската листа, затова искам да го кажа.

Какво се случи – петък вечерта – два дни преди прословутата пресконференция – Виктория Василева ми звънна: „Можеш ли да дойдеш?“, аз й казах: „Мога, но след 2-3 часа“. Отидох след около 3 часа в нейния дом, където имаше само още един колега от парламентарната група и тя, и съпругът й.

Там говорихме за напускането и ми беше казано, че преди мен са били цялата останала група.

Беше ясно, че имаме 12 човека, като сделката, която разбирам им е била предложена от Кирил Петков – доколкото разбрах Виктория и Радостин са имали среща с Кирил Петков в петъка – сделката е да се направи нова парламентарна група и да се запазят тези четири министерства, които тогава бяха на ИТН. Обаче Кирил Петков е държал той да определи кой да бъде министър на Министерство на външните работи.

Говорихме надълго и нашироко, но така или иначе това е основното – че в нейния дом ни беше ясно, че сме повече от 10 човека, за да се направи парламентарна група и да се запази правителството.

На другия ден получих едно съобщение от Радостин Василев, че трябва да се съберем в неговия дом – часът беше 6.30 или 7, пусна ни адреса и вечерта, когато отидох, там бяхме няколко човека – тези, които се отцепихме – аз, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Деян Петков, беше самият Радостин Василев, беше Венцислав Петков, Виктория Василева беше там през цялото време (СК: плюс Христинка Иванова). Особеното беше, че Виктория Василева, тъй като ние седяхме около една маса, тя стоеше малко по-дистанцирано от нас.

По време на разговора, тогава Радостин Василев постави темата да бъдат искани пари от Кирил Петков за отцепването. Това е преди да дойде Кирил Петков. Другото, което той направи е, предложи, когато му се обади Кирил Петков, че е долу на входа, той да го накара да чака, за да му покаже, че ние сме важни.

И то така се и случи – обади му се Кирил Петков, той му каза: „Чакай, чакай, задръж!“ и накара действащия министър-председател да виси по тъмните входове на кооперациите или в колата на НСО, не го знам къде е седял, но седеше и ни чакаше, за да се играе през това време спектакълът на Радостин Василев: колко ние сме важни.

Дойде Кирил Петков. Точно преди да дойде, Виктория Василева затича и се скри в една от стаите на апартамента на Радостин Василев, така че реално те не се засякоха, въпреки че Виктория беше там.

Разговорът продължи около два часа и половина – общи приказки, които сме ги чували. По-същественото е, че отново Радостин Василев подхвана темата да бъдат искани пари за отцепването.

Умишлено говоря – подхвана темата. Той каза, че ние сме две групи – едната бяхме тези в дома му, другата група не зная кои са, но твърдението беше, че другата група едва ли не е имала среща и с Асен Василев и са били договорени пари.

Това беше част от изказа на Радостин Василев, аз го предавам смислово, не мога да го цитирам, а и не съм записвал разговора – това е важно да се знае.

Кирил Петков в първия момент се уплаши, че така откровено се говори за пари, после каза: „Не, не, не зная за такова нещо“. Тръгна да звъни по телефона си, твърдейки, че звъни на Асен Василев. Не зная на кого звънеше. Така или иначе не се свърза с никой.

Продължиха разговорите на теми общи приказки. Това се случи в събота вечерта, в неделя стана ясно, че Виктория Василева се е отказала да напуска и вече в понеделник беше самата пресконференция (СК: 13 юни 2022 година).

В дома на Радостин Василев, когато той е „вкарал темата за парите“, както се изразявате Вие, стана ли въпрос за определени суми?

Говореше се за определени суми преди да дойде Кирил Петков.

Тъй като аз съм сам и не знам дали другите ще го потвърдят, не зная дали Христинка го е казвала това, предпочитам да не казвам сумите, но сумите бяха много сериозни. Нека да кажем – приблизително 500 000 евро.

Но нека само да го кажем, не го твърдя съвсем умишлено, защото пак повтарям – аз съм сам и не знам какво биха казали другите.

От Момчил Иванов, бивш депутат от „Има такъв народ“, който не се отцепи, остана в партията, знам, че Иво Атанасов му е казал: „Така или иначе може да не съм повече депутат, трябва да се подсигуря“. И имам потвърждение, че се е говорило за 500 000 евро на човек.

Да, и аз потвърждавам, за такива пари се говореше.

Не съм говорил аз. Затова си направих и детектор на лъжата, защото като ги чух как свободно говорят за пари, свързани с напускане на парламентарна група и присъединяване към друга, аз реших, че това може да се квалифицира дори като държавна измяна!

Това беше причината да отида да си направя детектор на лъжата, за да съм чист пред себе си и пред другите.

Това, което е важно да се каже е, че Кирил Петков в последствие ни разказваше, че при него е ходила дъщерята на един много известен човек, която му е предлагала срещу 5 милиона евро, които той да плати, тя да му осигури още шестима депутати от ИТН.

Коя е тя?
Ами не искам да казвам коя е дъщерята. На много известен човек е. Редно е да попитате Кирил Петков коя е тя. Но категорично той това два пъти го е казвал.

Аз съм чувала, че става въпрос за дъщерята на покойния генерал Румен Гоцев. Потвърждавате или отричате?

Както се казваше в един филм – нито потвърждавам, нито отричам. Редно е Кирил Петков да си го признае.

Какво още се случи в дома на Радостин Василев? За какво говорихте? Какво каза Кирил Петков на тази среща?

Ами на мен ми направи впечатление, че той има създадени някакви опорки, по които си говори. Разказа си реално негово CV, след което започна да ни говори за конфликта със Слави и за прословутия 1 милиард, който навсякъде казва как Слави му се обадил и му казал: „Ти какво искаш от моя 1 милиард?“. Тези неща са публични, не е говорил нищо различно.

А не се ли разпределяха постове, не ставаше ли дума за това кой ще влезе евентуално в листите на „Продължаваме промяната“ в следващия парламент?

Да, Кирил Петков обеща, че всички, които сме там, ставаме част от отбора на „Продължаваме промяната“, че структурите, които ще дойдат с нас, ще станат част от ПП и че ще имаме избираеми места в следващите листи.

Аз мисля, че в листите за 48- то Народно събрание само двама човека имаха гарантирани избираеми места – това бяха Иво Атанасов и Радостин Василев.

Тъй като вие казахте, че аз бях депутат в 48-ото НС, само че, ако прегледате изборните резултати, ще видите, че последният мандат на ПП беше моя мандат в 24-ти МИР, това беше с остатък. И в деня след изборите – при първото преизчисляване на мандатите, аз дори не ставах депутат, за мен мястото не беше гарантирано, аз влязох на късмет.

Така че гарантираните места бяха само на двама човека.

До колкото знам г-н Георгиев, моля Ви, бъдете откровен за това, вие сте имали срещи с Кирил Петков в т.нар. офис на ПроВиотик в лабораторията на Биологическия факултет на Софийския университет. Така ли е?

Не, аз не съм, никога не съм ходил. Аз имах една среща с Кирил Петков и тя беше в сградата на Министерски съвет. Никога не съм си позволявал да ходя на други места, тъй като заради това и ми стана неприятно, че се виждам с Кирил Петков в дома на Радостин Василев. За мен редното беше да се срещаме като напълно нормални хора, ако нямаш какво да криеш, да се срещнем в парламента или в Министерски съвет.

Аз също смятам, че това завиране и пазаруване на съвести втора употреба в частни апартаменти е недемократично и грозно. Радостин Василев получи ли пари, според вас, от Кирил Петков, за това, че оглави акцията по напускането на „Има такъв народ“?

Не зная. Не зная за нито един човек да е получавал пари и затова не го твърдя. А и се съмнявам някой толкова глупаво да е постъпил, да е взел пари. Но това е работа, би трябвало да е работа на другите органи. Пак казвам, аз затова си направих детектор на лъжата.

Според Вас, следствието и прокуратурата трябва да проверят какво се е случвало тогава, датата би следвало да бъде – 10 юни 2022 година, петък? На 11 юни, знам от Тошко Йорданов, че се е срещал с Радостин Василев и той е отрекъл категорично да има намерения за отцепване. Даже е казал: „Как бе, брат? Никога бе, брат!“. A на 13 юни 2022 година се състоя пресконференцията и всичко това беше обявено лично от Радостин Василев и от вас. Говори се за някакви биткойни. Първият, който започна да приказва за това, беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че има плащания в биткойни на някого. Вие какво сте чували по темата?

Аз затова ви казах, че имаше твърдения, че втората група, не зная кои са хората във втората група, не зная кои са и затова не е коректно да ги кажа, че всъщност за втората група едва ли не вече има договорено плащане. Така че, ако има някакво договорено плащане и някой има такава информация, то това би могло да се навърже.

Втората група е групата, която евентуално се е срещала с Асен Василев ли?

Георги Георгиев: Да. Сега, само да ви кажа, до петък вечерта (СК: 10 юни), аз никога не съм знаел Радостин Василев да е участвал в целия процес. И причината той да не участва е, че за мен Радостин Василев беше един от най-близките хора на Слави Трифонов и на Тошко Йорданов. Погледнете – самият факт, че той беше единственият министър от ИТН, другите бяха външни, за мен означаваше, че Радостин Василев е най-близкият човек на Слави Трифонов и аз никога не съм предполагал, че точно Радостин Василев ще участва в напускането на ИТН, камо ли да стане наш лидер. На практика той ни беше назначен за лидер от сделката между Кирил Петков и Радостин Василев срещата да бъде в дома на Радостин Василев. По този начин Кирил Петков един вид официализира силата на Радостин Василев. Между другото откакто стана ясно, че той е записал срещата с Татяна Дончева, тъй като ние тогава бяхме извикани като парламентарна група и Тошко ни разказа как са се случили нещата…

Как?

Ами то беше отдавна, но на практика останах с впечатлението, че всичко е било подготвено съвсем умишлено. Татяна Дончева да бъде привикана в офиса на Радостин Василев, за да бъде записана.

Та от този момента тогава, аз лично, а и доста други колеги – всеки от нас странеше от Радостин Василев, защото всеки от нас приема, че дори той да дойде до теб, той записва това, което си говорите и всъщност с такъв човек никой не искаше да комуникира. Какво да си кажеш, като ти знаеш, че той те записва.

И как изведнъж се оказал лидер на напускащите на „Има такъв народ“?

Ами тук това е ключовият въпрос, какви са зависимостите на Кирил Петков от Радостин Василев?

Ако си спомним няколко момента, когато Радостин Василев е записвал срещата с Татяна Дончева, Радостин Василев е записвал срещата с Илиана Раева, Радостин Василев е записвал срещата със строителя, Радостин Василев е записвал още една среща, която просто не мога да си спомня… Т.е. тук напълно логично е да предположим, че Радостин Василев, както ви казах, ние затова се пазихме от него, записва всичко.

В чата на групата на „Има такъв народ“ в 47-ото НС Радостин Василев, като действащ министър, ни написа, че 5-6 министри от Министерски съвет няма да издържат на тест за наркотици. Т.е. напълно логично е да направим едно предположение, че Радостин Василев може да е филмирал как 5-6 министри използват наркотици в Министерски съвет.

Това звучи доста ужасно и драматично. Впрочем аз вече съм пускала тези чатове, дадени ми от двама бивши депутати от ИТН и наистина Радостин Василев е написал: „При тест за наркотици в Министерски съвет, поне 5-6 изгарят“. Какво допускате вие – че той е записвал оргии с наркотици в Министерски съвет ли?

Ами 5-6 министри да не могат да издържат тест за наркотици, очевидно ги употребяват. И както казах – очевидно той записва. След като ние се пазихме от него, а той изведнъж ни беше назначен за лидер, при положение, че всичко, което Весела Лечева изнесе за него и той продължава да е гарантирано водач на листа, очевидно има някаква зависимост или може да се търси такава.

Коментирали ли сте вие, в парламентарната група на „Продължаваме промяната“, каква може да бъде тази зависимост? Тя е очевидна.

Не, не сме коментирали. Още след края на 47-ото Народно събрание Кирил Петков, поне на мен, забрави да ми вдига телефона. И това не се промени в 48-ото НС. Даже, когато му казах, че ще подам сигнал срещу незаконосъобразното, според мен, разходване на средства от страна на регионалното министерство и съответните структури към него, както е сега по времето на Шишков, той доста така неприятно му стана. В първия момент ми каза, че те са в доста добри отношения с Шишков. После, като видя, че няма да ме разубеди каза: „Ами, ако считаш, че е нарушил закона, си подавай сигнала.“. Аз му казах, че ще го подам, независимо кой какво ми казва.

Кирил Петков е в доста добри отношения със служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков ли?

Да, точно така. Когато трябваше Радостин Василев да бъде избиран за председател на комисията по спорта в НС, тогава ни събраха парламентарната група и самият Радостин Василев представи една история как му се е обадил депутат от ДПС, на който едва ли не се обадил президентът и президентът казал, че не иска Радостин Василев да е начело на комисията по спорта. Тогава самият Радостин Василев, аз за първи път това го разбрах в 48-ото НС, каза, че всъщност в деня на отцепването, на даването на официалната пресконференция, той преди това – в 12.30 часа, е уведомил президента.

Радостин Василев е уведомил президента Румен Радев на 13 юни 2022 година, че група от ИТН напуска и се присъединява към „Продължаваме промяната“, за да подкрепи правителството? Това ли е казал?

Да, това каза Радостин Василев. Но дали наистина го е направил?! Никой не знае кога Радостин Василев лъже.

Това е много тежко обвинение към президента Радев. В крайна сметка видяхме през времето от 45-я парламент насам, че Слави Трифонов до много голяма степен се съобразява с президента Радев. ИТН не състави кабинет, когато имаше тази възможност, защото, според мен, президентът Радев искаше да създаде своя партия, начело с Кирил Петков и Асен Василев, и искаше те да оглавят изпълнителната власт. А сега ИТН инициира референдум за президентска република. Това е много тежко обвинение към президента Радев.  

Ами това обвинение го отправи Радостин Василев. Т.е. Радостин Василев е човекът, който трябва да обясни дали наистина е уведомил президента и ако го е уведомил, защо го е направил.

Аз ви казвам какво каза той пред по-голямата част от парламентарната група, когато беше в стаята.

Да, ние ще попитаме и Президентството дали президентът Радев е бил информиран от Радостин Василев, че предстои отцепване и предстои пресконференция за напускането на „Има такъв народ“ 5 ча̀са по-късно.

Логично е да ги попитате. Пак ви казвам, това, което твърди Радостин Василев винаги трябва да бъде подлагано на съмнение. Не зная дали е истина, но той го каза.Между другото имаше хора, които трябваше да се присъединят на пресконференцията и които се отказаха точно в следобеда да се присъединят.

Кои?

Нека да не им казвам имената. Имаше хора, които отказаха да се присъединят, когато първо разбраха, че Радостин Василев става наш лидер, защото бяха в лоши отношения с него и наистина хора, които просто в последния момент се отказаха.

Тук възниква въпросът: какво наистина се е случило между Радостин Василев и Кирил Петков. Това са хората, които знаят какво точно се е случило, но, според мен, по-скоро цялото събитие беше превърнато в пи ар на Радостин Василев, а не наистина да бъде спасено правителството.

Кирил Петков се е подвел или Кирил Петков просто изпълнява всичко това, което дойде наум на Радостин Василев и нека да не бъда груба, но изглежда сякаш Кирил Петков е марионетка в ръцете на Радостин Василев – това изглежда доста жалко и ужасно.

Е, предполагам, че Деница Симеонова не е права като го нарече Просто Киро, защото Просто Киро – тогава се навръзва това твърдение, че Радостин Василев го държи зависим и го манипулира както иска.

Г-н Георгиев, как иначе да си обясним следните факти: заради Радостин Василев беше изгонена Яна Балникова, близка приятелка на Кирил Петков и Лена Бориславова, която трябваше да оглави по принцип листата в Габрово за 48-я парламент, тя после напусна; бяха натирени Иван Христанов и Иван Манев, които трябваше да оглавят листата в Плевен за 49-я парламент… само защото Радостин Василев пожела да отиде водач в Плевен, тъй като листата там е по-дълга и той по-сигурно  ще може да влезе в парламента; че дори успя да наложи в новите коалиционни листи своето момче за всичко Деян Петков.  

Кажете ми, това са абсолютно ненормални неща… Иван Христанов беше издигнат в знаме на борбата срещу корупцията на кабинета „Петков“. Освен това, доколкото знам Иван Христанов сериозно е финансирал кампанията на „Продължаваме промяната“ в Плевен, когато те с Радостин Василев бяха съперници в навечерието на 47-я парламент. Защо Кирил Петков прави всички тези тежки отстъпки? Те му носят щети, носят щети на партията.

Ако търсим политическа логика, очевидно, че няма такава. Тогава пак се връщаме на темата със зависимостта. Просто няма друга тема. И пак казвам, това е нещото, което аз зная. Ние не знаем дали между двамата не е имало, или когато са били тримата с Виктория Василева, не зная дали не е имало разговори много по-сериозни за пари, дали не са давани пари. Всичко това да е записвано, достатъчно е да са обещани пари и това да е записано, така че Кирил Петков, според мен, е в абсолютна зависимост от Радостин Василев.

Имаше една публикация в жълт сайт, от която Радостин Василев беше ужасѐн и дори си позволи да ме обвини, че аз имам нещо общо с нея и да ме заплаши ( пазя чатове за това). Струва ми се, че се казваше „клюки.бг“ сайтът, в който се твърдеше, че Ралица Младенова, психоложка от Враца, приятелка на Радостин Василев, е била преносителят на парите между Кирил Петков и него. Аз винаги казвам в такива случаи, че трябва да бъдат опровергавани подобни твърдения, за да не се превръщат от клевети в обвинения. Но тази публикация така и не беше опровергана от никого от тях. Затова ще продължава да се възпроизвежда и тиражира съмнението, че са давани пари.  

Впрочем един от тези депутати, които са били в дома на Виктория Василева, струва ми се, че става въпрос за едностаен апартамент в ж.к. Люлин 5, ми каза, че в момента, в който е станало ясно, през Иво Атанасов, че Радостин Василев ще постави въпроса за парите, той се е уплашил. На  мен ми каза: „Не можех да приема да взема пари, защото това е престъпление, парите винаги оставят следи“. Парите оставят следи…

Вие не знаете сега какво ми казвате! Когато аз отидох, както ви казах, 3 часа по-късно, когато Виктория ми се обади, тогава се коментираше, че един от хората се е уплашил и е решил, че ще се откаже в последния момент. Този човек, за който се коментираше, се казва Андрей Михайлов. Вие току що ми потвърдихте това. Т.е. този, който ви го е казал, потвърждава, че в петък вечерта, когато са били голямата група, се е говорило за пари.

Никой не вярва, че не се е говорило за пари. Говорило се е за пари.

Имах един разговор по телефона с Петко Петков, бащата на Кирил Петков. Той ми каза, че хора от името на ИТН, даже каза: „Имаше жена, поискаха от мен 5 милиона евро, за да се отцепят още депутати и да се получи необходимата бройка, за да оцелее кабинетът на Кирил Петков по време на вота на недоверие на 22 юни миналата година“. Това знам от Петко Петков, но не знам кой е ходил. Знам сумата – 5 милиона евро. Петко Петков ми каза: „Аз се хванах за главата и им казах – махайте се оттук, нито имам такива пари, нито мога да ги осигуря“.

Не, не е ставало въпрос за идеи, принципи и политики, а за пари.

Това съвпада пак – сумата съвпада и пак съвпадат депутатите с това, което вече ви казах – Кирил Петков след самото отцепване ни каза два пъти, че при него е ходила жена, дъщерята на този известен човек, която му е предлагала 6-ма депутати срещу 5 милиона евро. Аз не зная Кирил Петков, когато ни го каза това, дали ни лъже, тъй като при последния разговор с него, той ме пита дали му вярвам, аз му казах, че никога не съм му вярвал. Така че и за него не зная дали лъже, но отново имаме съвпадения на изказвания.

Защо Кирил Петков се раздели с вас – човек, който му даваше експертиза, човек, който знае какво се случва и в регионалното министерство? Вие, като бивш началник на дирекция в комисията „Кушлев“ знаете и принципите, на които трябва да бъде изградена КПКОНПИ.

Защо предпочете Деница Симеонова с тежестта на съмненията за конфликт на интереси, жената, която го направи абсолютно смешен, заявявайки от трибуната на НС, че той е „Просто Киро“, даже има и хаштаг такъв #ПростоКиро…защо предпочете нея пред вас?

Понеже споменахте темата КПКОНПИ, сега ще ви кажа нещо, което, между другото,  никой не говори досега в кампанията.

КПКОНПИ е една структура, в която през 2018 година се бяха събрали 5 структури в една, като голямата структура беше КОНПИ – структура с териториални дирекции, териториални бюра, централно управление в София и четири по-малки. Прословутата борба с корупцията на „Промяната“ се свежда до това, всъщност, да бъде създаден един много, много малък орган, който така и не засяга темата с конфискацията, а всъщност конфискацията е големият инструмент, който е свързан с борбата с корупцията, тъй като по методиката на КОНПИ всъщност, когато се извършва проверка, тя установява незаконно придобитото имущество и прословутите борци с корупцията – „Промяната“ – загледайте в 47-я парламент и в 48-я, и във всички кампании, че те думица не обелват по темата с конфискацията. Те просто казват, че се борят с корупцията, но отказват да се борят с корупцията – това е по отношение на КОНПИ. А защо Кирил Петков не ме е предпочел – ще ви кажа още нещо, аз вече го каза при Цветанка Ризова. Всъщност, в 47-ото НС, когато съществуваше правителството, никой от тях не поиска да бъдат прекратени обществените поръчки за ин-хауса, за „Хемус“, между другото Агенцията по обществените поръчки, която издаде прословутите указания 2021 година и Асен Василев, като служебен министър на финансите ги донесе в парламента, тя беше на подчинение на него като редовен министър и тя нищо не направи, самият той нищо не направи за прекратяването. Аз се радвам, че наскоро Андрей Цеков, който беше заместник-министър, потвърди в едно телевизионно предаване, че всъщност те са търсили механизъм за узаконяване на незаконния ин-хаус. Т.е. той си потвърди това, което всъщност е нашето съществено различие. Т.е, те са търсили, ако мога така да се изразя, шкафчето с пачките и кюлчетата, ако може от Банкя, да бъде преместено в Харвард. Това са правили, така че нямаше как при този сблъсък на ценности – първо казваш, че се бориш с корупцията, но не се занимаваш с конфискацията, и второ – ще бориш корупцията, но не я спираш, а всъщност я пренасочваш. Нямаше как да съвпаднем.

Защо Кирил Петков с такава страст и агресия даже, искаше да наложи Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ?

Не зная, не мога да ви кажа. Аз с Бойко Рашков почти не съм комуникирал.

Може би е близко до ума – Бойко Рашков е изневерил много, много рано на президента Радев, който го направи вътрешен министър в служебните си кабинети, а един министър на вътрешните работи има много механизми, ресурси, възможности да следи нечии врагове, да създава дори компромати и в крайна сметка и незаконните арести на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова показаха, че те са били една комбина за политически поръчки.  

Имаше един момент, за който си спомням, в който Радостин Василев беше убеден, че ще се съберат повече от 10 депутати, защото той тогава почти си беше втълпил, че може да става вътрешен министър.

Това сериозно ли?

Напълно сериозно го казвам. Бойко Рашков отиваше шеф на КПКОНПИ, а Радостин Василев си беше харесал длъжността да се бори за вътрешен министър. Т.е. той е вярвал, че ще се съберем повече от 10 човека.

Това беше заявено от Радостин Василев в едно интервю по бТВ, че би се превърнал в „кошмар за лошите“, ако стане вътрешен министър. По този повод имам да кажа 2 неща на Вас и на зрителите. Първо, подозирам, че е бил воден от страст, желание и болезнен порив за отмъщение, тъй като съпругата му е полицайка, през 2021 година го изоставя и заживява с елитен полицейски шеф, на когото наскоро роди дете. На 8 март, г-н Георгиев, ако сте проследили, стана един идиотски скандал между Радостин Василев и Христо Аврамчев, бизнесмен от Плевен, за едно паркомясто, което Радостин Василев неправилно е използвал дни наред. В последствие станаха ясни две неща – първо, Радостин Василев написа във Фейсбук, че чете полицейското досие на Христо Аврамчев. Това е абсолютно незаконно, това е престъпление. Стана ясно, че той кара от януари 2022 година, още докато е бил министър на спорта, луксозен джип Мерцедес, оценяван на около 350 000 -400 000 лева, който не е декларирал в задължителната декларация към КПКОНПИ. Затова ви питам – трябвало ли е да декларира този джип, който е взел на лизинг от лизингова къща в декларацията си пред КПКОНПИ?

Не искам да оправдавам Радостин Василев, но в тази си част декларацията е пожелателна, т.е. няма тълкуване колко често ти ползваш чуждо превозно средство. Т.е. има такъв ред в декларацията и тя трябва да бъде декларирана, но това е относително – ако го ползваш или не ползваш, спорно е.

Не става въпрос за 10 дни в месеца, защото от служители на Спортната палата ми бяха изпратени снимки, че той паркира джипа Мерцедес там, на въпросната пресконференция за отцепването на 13 юни миналата година, той беше с този джип, беше сложена скоба на джипа миналата година преди изборите, когато беше водач в Габрово, защото не си платил 1 лев синя зона и сега стана скандал в Пленен, т.е. не става въпроса само за няколко дни.

Ако е постоянно, би трябвало да бъде деклариран.

Ако не е деклариран, какви наказания предвижда законът?

Ако не е деклариран, КПКОНПИ трябва да направят проверка дали имуществената декларация, която той е подал, е вярна и ако не е вярна, тогава има определени процедури, които са разписани в закона, но те са с глоби. Нали процедурата, която е дългата проверка, 10-годишната, тя не е част от тези процедури.

Г-н Георгиев, какви са вашите очаквания за изборите на 2 април, след като вече Ви е ясно отвътре какво представлява отборът на „добрите“, така наречени от самите себе си? Имате ли страхове, че ако се върнат във властта, за всичко това, което говорите, ще имат втори шанс, за корупционните практики, които установихте при Деница Симеонова, водач във Враца, за ин-хаус процедурите и въобще за тази глазура от почтеност, която скрива доста скандални явления?

Аз не смятам, че те участват в изборите, за да се върнат във властта. Всъщност от много време са ясни социологиите и ако ти искаш да се върнеш във властта, трябва да си дадеш сметка, че на база на тези социологии, ти ще трябва да правиш коалиционно правителство или експертно, но с определено мнозинство. Това, което също никой не коментира, между другото е, не зная дали ви направи впечатление как мина гласуването на декларацията на Николай Денков? Нали декларацията Николай Денков беше като измерител за това дали ще бъде събрано парламентарно мнозинство, за да бъде внесено правителство на малцинството. Точно преди декларацията ДПС излязоха и по този начин те намалиха кворума, така че, ако ПП и ДБ бяха се договорили за коалиционно управление с БСП и с Възхода, ДПС направиха ясен знак, че такова правителство ще мине и това се случи в момента на гласуването, но никой не го отбеляза. Така че, категорично мога да ви кажа, че ПП със сигурност не искат да са във властта. Според мен, те искат да са в парламента. Приемете, че всичко, което правеше бившият енергиен министър Александър Николов, аз като член на ПГ на „Има такъв народ“, знаех, че се съгласува и координира с Асен Василев и Кирил Петков. Така че, ако някой си е осигурил бъдещето занапред, просто му трябва вече само парламента, за да има имунитет и да имитира опозиция. Аз не смятам, че те искат да направят правителство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ