Проф. Константинов побесня заради поредна дивотия на изборите: Да слагаме картончета или парцали…

проф. Михаил Константинов

Видеонаблюдението е поредната дивотия на изборите. Може ли по цял свят да го няма и сега ние да го въведем? Сега се занимаваме с поредните глупости – дали да слагаме едни картончета или парцали отпред. Така с поредица от критики бившият заместник-председател на ЦИК и бивш шеф на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов коментира пред bTV промените, чрез които ще гласуваме на изборите на 2 април.

По думите му през последните 2 години последните две народно събрания били овладени от невежи хора, които си мислят, че разбират от избори и прокарали смешни промени.

Константинов се ядоса на въпросите за техническите устройства, с които ще се наблюдава видеонаблюдението след края на изборния процес , което показва какви са хората, които ни управляват през последните години. „Аз не вярвам на очите си това, което става. Може ли това нещо да го има само в Русия и ние веднага да го лапнем това нещо. Не се управлява така държава. Ние имаме недопълнен Конституционен съд, инспекторат към ВСС, а се занимаваме с видеонаблюдение“,

Михаил Константинов смята, че хората, които могат да излязат да гласуват на изборите да бъдат между 2.8 и 2.9 млн. души. Той посочи, че в зависимост от развитието на войната в Украйна зависи дали ще има правителство в България. По-скоро ще има правителство, но колко ще е устойчиво няма значение, очаква Константинов.

Румяна Дечева, бивш зам.-председател на обществения съвет към ЦИК, добави, че паравани има навсякъде по света. Машините има също паравани, но в законодателството са наречени прегради. Смисълът на параваните са някои да може да си обозначи гласа, без да бъде наблюдаван пряко, но да бъде видяно, че няма да извърши изборно престъпление като заснеме гласуването си с телефон или с друго средство, коментира Дечева.

Един параван в САЩ струва два долара и половина. Ако някои реши да произведе параваните, това може да стане, но проблемът е, че промените в законодателството стават в последния момент, посочи Дечева. Тя добави, че България се намира в ситуация, в която и е необходимо правителство. Вместо това се занимаваме с видеонаблюдение, специални сайтове, разкритикува и тя.

Румяна Дечева обаче е на мнение, че хората, които ще излязат на изборите ще бъдат под 2.5 млн. души.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ