Това ли е новия кмет на София!? Щатският департамент го покани на обучение във Вашингтон

7 Dni Bulgaria20.03.2023
1

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заминава за три седмици в САЩ, където е поканен да участва в програма за обучение за добри практики в управлението. Поканата е от Държавния департамент, като са номинирани лидери от различни области на обществения живот в целия свят.

Преди началото на първите си официални ангажименти, Георгиев се срещна с представители на българската общност във Вашингтон. Той присъства на Божествена Света Литургия с наши сънародници заедно отец Щерион Запрянов, който наред със служението в Българска Православна църква „Св. Иван Рилски“, е специалист в една от водещите медицински лаборатории в голяма болница във Вашингтон.

Георгиев проведе среща и с учители в Академия „Христо Ботев“ – българското училище, в което над 70 българчета изучават езика и традициите на своите родители.

„Сърцето ми се напълни, като ги гледах да четат и пишат на български. Запознах се с дългогодишния български учител Маруся Филипова, която пътува над два часа и половина всяка неделя, за да просвещава учениците си да знаят своя род и език и да помнят корените си. Подарих на училището ръчно изработен плакет с нашата азбука“, заяви Георгиев. Двамата са обсъдили съвместни инициативи за обмен на знания и опит между учителите с колегите им от столични училища. Шефът на СОС се ангажира да помогне на ученици да се свържат и да си пишат писма със свои бъдещи приятели в България. Начело на училището е г-н Бойко Антонов, който според родителите върши чудеса от храброст, въпреки липсата на собствена сграда и ограничената подкрепа от държавата.

„Видях горди и достойни българи, които наред с ежедневните си грижи и битки, полагат много усилия, за да съхранят българското самосъзнание зад океана – вярата и просветата са тези два стълба, които и днес ни правят горда и силна нация“, допълни още Георги Георгиев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ