Проф. Коларова сащиса Киро и компания: Ако не направят това, ще бъдат неприятно изненадани наесен

доц. Румяна Коларова

Единствената причина да не се формира правителство в следващия парламент, би била стратегията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да запазят радикалната си опозиция спрямо ГЕРБ до местните избори. Но ако това се случи, лидерите на ПП-ДБ ще бъдат неприятно изненадани наесен, прогнозира в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

Коларова смята, че българските политици действат и говорят все по-ирационално. Според нея избирателите вече са наясно с 2 неща: първо, че следващото правителство не може да бъде друго, освен коалиция от ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. И второ: ако с още 6 месеца се отложи формирането на кабинет, загубата на държавата от липсата на управление може да бъде с катастрофални последици.

За разлика от гражданите, политиците все още калкулират някакви евентуални електорални загуби или тактически предимства. „Ако не се формира правителство, това ще бъде изключително погрешен ход. Не само защото България със сигурност ще загуби много, но и не ми се вярва от този ход ПП и ДБ да спечелят“, подчерта политологът.

Проф. Коларова отбеляза, че не може да се очаква повторение на резултатите от предишните избори. Първата причина са променените обстоятелства – тук значение има не толкова вторият списък „Магнитски“ и подновените разследвания за корупция по време на управлението на ГЕРБ, колкото проблемите с бюджета и нарастващия дефицит, които касаят мандата не само на бившата Четворна коалиция, но и на служебните правителства на президента.

„Втората причина, обаче е по-важна. Тя е свързана със засилващата се умора и нарастващото чувство за безизходица, което фактически се генерира от тези 5 поредни безсмислени и безрезултатни опити за съставяне на правителство“, коментира тя.

Коларова смята, че може да се очаква паритет при двете големи коалиции на изборите. Почти изравнено състояние, при което преднината на едната и другата ще бъде по-скоро символна, отколкото реална, свързана с това кой първи ще получи мандат, отколкото с това кой има по-голямо присъствие в парламента.

„Представете си, че разликата е толкова малка, че ПП и ГЕРБ имат еднакъв брой мандати с малка разлика на гласовете. Тогава въпросът коя е по-голямата парламентарно представена партия е доста условен“, обясни проф. Коларова и посочи, че вероятността това да се случи показва колко формална би могла да бъде евентуална победа на изборите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ