Шапки долу! Ето ги малките големи герои, които дръпнаха ръчната спирачка на влака и спасиха десетки

деца

Двама деветокласници от ЖП техникума в Горна Оряховица са предотвратили влакова катастрофа преди седмица край гара Дралфа. Последният вагон от бързия влак Варна – София се озова на две железопътни линии, а пред Нова телевизия двамата спасители разказаха как последният вагон е спрял на около метър от стълб. Ако Никълъс Михайлов не бе реагирал и дръпнал ръчната спирачка веднага, трагедията щеше да е голяма, коментира директорът на ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ Иван Чолаков.

Никълъс и Йордан от Търговище и Шумен всеки ден пътуват до Горна Оряховица, където учат. Били са в последния вагон.

„На излизане от гара Дралфа започнахме да правим отклонение към Попово. Забелязах как трите вагона и машината са го направили, но четвъртия започна, но се появи странно клатушкане и специфичен звук, който ме накара да погледна през прозореца. Първата талига беше минала в отсрещния път, но нашата на последното купе продължава по същия, по който идвахме. Нямах време да мисля“, споделя Никълъс.

„Действието се разви много бързо. Веднага дръпнах ръчната спирачка и влакът спря“, добавя той.

Влакът се движеше с 15 км/час, каза приятелят му Йордан.

„Ако не беше ниска скоростта на влака, можеше да стане нещо много лошо. Когато спря влака, забелязахме, че има стълб на около метър до вагона. Реално той щеше да се врежи в него“, подчерта Михайлов.

„Едното момче учи в специалност „Локомотиви и вагони“ и е бъдещ машинист, а другото в „Осигурителни комуникационни системи“. Амбицирани са да се отдадат на железничарската професия“, каза пък Иван Чолаков.

„Наистина е можело да стане голяма беля. Можеше вагонът да се обърне. Щеше да е трагедия. Казах им, че са извадили късмет“, добавя той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ