Проучване на „Насока“: ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ. БСП с последен шанс за НС, може да бие рекорд

насока

Коалициите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС са с изравнени сили в борбата за първото място, но с важно условие. Това сочи проучване на отцепилата се от „Екзакта“ социологическа агенция „Насока“ представена от сайта на „Булевард България“ на Асен Григоров.

От проучването става ясно, че изходът от този двубой ще се реши от един ключов фактор – способността на лидерите на ПП-ДБ да мобилизират относително големия си резерв от избиратели, които все още се колебаят дали да гласуват на 2 април и кого да подкрепят.

ПП-ДБ водят пред ГЕРБ с 0,6% на директен електорален въпрос „За кого ще гласувате“, преизчислен на база на посочилите кандидатска листа, но резултатът на коалицията спада с 0,7% под този на ГЕРБ сред онези, които заявяват, че със сигурност ще гласуват на 2 април.

Проучването отразява само избирателите на партиите в България, но ПП и ДБ имат сравнително висок резултат от чужбина на последните избори на 2 октомври 2022 (общо около 55 000 гласа, или близо 8 на сто от всички техни избиратели). За сравнение избирателите на ГЕРБ от чужбина на последните избори са около 15 400.

Декларативните симпатии невинаги се преобразуват в реални гласове. Затова е важно каква е степента на готовност на респондентите да излязат в деня на вота и наистина да пуснат бюлетина.

Това се измерва по два начина – участниците в изследването не само отговарят на директен електорален въпрос с шоу карта, която възпроизвежда реда и номерация на кандидатските листи в интегралната бюлетина, но и трябва да посочат процентната вероятност да гласуват за избраната от тях политическа сила.

Оттук се вижда, че делът на твърдо решилите да гласуват за ГЕРБ е по-близък до дела на широките им симпатизанти, т.е. не може да се очаква резултатът за формацията на Бойко Борисов да се увеличи значително.

Засега мобилизирането остава предизвикателство пред ПП-ДБ. От усилията им да повишат енергията на кампанията си в следващите дни ще зависи дали ще компенсират по-голямата „ножица“ между сигурни и колебаещи се свои гласове.

„71% от посочилите, че ще гласуват за ГЕРБ-СДС, заявяват, че вероятността да го направят е 100%, докато сред електората на ПП-ДБ този дял възлиза на 68%. На база на заявената вероятност за подкрепа, най-мобилизиран е електоратът на ДПС – 78% от избирателите на движението посочват, че ще гласуват за ДПС със стопроцентова вероятност, а най-слабо мобилизирани са избирателите на малките партии, които са без шанс за влизане в парламента“, казва в анализа си Елена Дариева, управител на агенция „Насока“.

ДПС и „Възраждане“ си поделят трето и четвърто място със сходен дял на подкрепа сред избирателите в България. Интригата допълнително се заплита от факта, че значима част от вота в чужбина (който няма как да бъде отчетен по социологически път) се насочва именно в полза на тези две политически сили.

Над 15% от гласовете за Движението за права и свободи на последните избори (2022 г.) дойдоха от чужбина, двойно повече от вота за Костадин Костадинов зад граница.

Българската социалистическа партия е заплашена да регистрира най-ниския си резултат на парламентарни избори за последните 33 години. Нивото на подкрепа сред твърдо решилите да гласуват пада до 6,2% в сравнение с малко над 9 на сто на вота през октомври 2022 г.

„Български възход“ на Стефан Янев е последната сила с потенциал да прескочи бариерата за достъп до 49 Народно събрание с 4,3%, докато „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и коалицията около Мая Манолова, Румен Петков и отцепниците от БСП „Левицата“ остават с 3 и 3,1 процента сред решилите със сигурност да гласуват.

Изследването показва относително голям запас от гласове на граждани, които все още се колебаят – близо една пета от всички интервюирани. Със сигурност няма да гласуват около 34% от хората в страната.

10,1% от респондентите отговарят, че все още не са решили дали да отидат до урните на 2 април.

9,8% са хората, които казват, че се колебаят кого да подкрепят на изборите.

При толкова близки резултати за първата и втората политическа сила, „мачът“ може да бъде преобърнат от онези лидери, които успеят да убедят повече от потенциалните избиратели, че е важно да гласуват.

Това ще даде голямо отражение при ПП-ДБ, при които около 8% от потенциалните симпатизанти изчакват до последния момент за избора си.

В полза на ГЕРБ работят традицията и навиците на избирателите. Близо 70% от хората, които са готови да гласуват за партията на Борисов, са трайно ориентирани негови избиратели.

Този процент е малко над 40 на сто при хората, които ще гласуват за „Продължаваме промяната – Демократична България“ – обяснимо с оглед на факта, че ПП беше създадена в края на 2021 г., а относителният дял на избирателите от по-утвърдените партии от ДБ в коалицията е по-малък.

Българите нямат колебания по основните приоритети на държавата

Изследването на обществените нагласи преди изборите на 2 април показва ясно мнозинство зад геополитическия и стратегически избор на България към Европейския съюз и НАТО.

65% от всички респонденти в страната отговарят, че одобряват членството на България в ЕС, срещу 24% неодобрение и 11 на сто отговори с „нямам мнение“.

Най-висок (над 70%) е този дял сред хората от възрастовите групи 18-29 г. и 30-39 г., като се задържа над 65% във всяка следваща група от населението в активна трудоспособна възраст. Дори при пенсионерите, където одобрението за ЕС относително спада, мнозинството от хората са съгласни България да бъде член на общността.

49% от участниците в изследването казват, че одобряват членството на България в НАТО – повече от хората, отговорили отрицателно (35%). Високото ниво на подкрепа за отбранителния съюз прави впечатление на фона на продължаващата втора година военна инвазия на Русия в Украйна. Мнозинството от хората във възрастовите групи от 18 до 59 г. гласуват доверие на българското членство в НАТО. Единственото обръщане на съотношението + / – е при хората над 60 г., където неодобрението все пак е под 50 на сто.

Кои са приемливите партньори за избирателите на ГЕРБ и за избирателите на ПП-ДБ?

Зададохме въпроса „Одобрявате ли участието на следните политически сили в следващото правителство?“ – за да премерим какъв е маржът на „търпимост“ на електоратите спрямо съперниците в изборната кампания.

Изненадата, която се прояви в отговорите, е готовността на избирателите на ГЕРБ да допуснат ДПС като потенциален партньор в ново редовно правителство.

Отговорите явно показват ограниченията, които гласоподавателите на ПП – ДБ виждат след изборите на 2 април.

БСП и „Възход“ се оказват единствените групи с шанс да минат бариерата, които избирателите на коалицията припознават като възможни партньори, и то с много големи резерви по отношение на социалистите.

ГЕРБ, ДСП и „Възраждане“ са с толкова високо недоверие сред избирателите на ПП-ДБ, че партньорство с тях е невъзможно. Все пак прави впечатление, че толерантността на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ е малко по-голяма от мнението на избирателите на Борисов за коалицията.

Общественото мнение в България продължава да смята ДПС за неприемлив участник партньор в управлението.

Това е партията, която мобилизира най-силно категорично несъгласие сред отговорите на всички 1200 респонденти (вкл. негласуващите българи) – 46%.

Депутатът от първия ред: Само 5% от всички български граждани одобряват Делян Пеевски като политик, а 84% дават отрицателна оценка за него. Рейтингът на санкционирания по „Магнитски“ кандидат-депутат е негативен дори сред респондентите, които казват, че ще гласуват за ДПС на 2 април – 51% не го одобряват, докато 28% го харесват. Въпреки недвусмисленото отношение на избирателите към Пеевски, той отново е водач на две листи на партията и няма перспектива за разграничаване.

„Български възход“ – най-малката парламентарна група в 48 Народното събрание – се оказва и с най-много отворени валенции за коалиционни формати.

Партията се формира в началото на 2022 г. като антитеза на външната политика на ПП и ДБ, след отстраняването на Стефан Янев като министър на отбраната заради проруските позиции при избухването на войната в Украйна. Бившият служебен премиер се заиграваше и с електората на „Възраждане“, като критикуваше приемането на еврото.

След влизането си в 48 НС обаче „Български възход“ обаче се ориентира в нова ниша на тактически „балансьор“: техните депутати бяха „за“ предоставянето на военна помощ за Украйна, строителството на американски реактори в Козлодуй и купуването на нови самолети F-16, но „против“ решението за ускоряване на присъединяването в еврозоната и промените в Кодекса за застраховане, а в последните дни на парламента гласуваха против приоритетното разглеждане на промените в НПК, свързани с контрола на главния прокурор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ