Медсестра от Враца към дете: Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Няма да ни правите на маймуни

дете насилие

„Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал! Какъв си лигльо! Ти жена няма да си намериш, бе!“. Това са думите, запечатали се в съзнанието на Катя Каменова – Стоянова, майка на 7-годишния Николай, която на 3 март води детето си МБАЛ „Христо Ботев“ в гр. Враца. Поводът за думите на медицинските лица е задачата им да му поставят абокат и да му вземат кръв. Действието се развива в детското отделение на болницата.

Случаят
Преди да започне манипулацията, майката бива изгонена от помещението с обяснението, че има заповед от директора и тя не може да остане в стаята. Стоянова излиза, но крясъците на медицинските лица бързо я връщат отново в помещението, продължават виковете, този път към нея, за да напусне отново. В този момент майката вижда как няколко души затискат краката, ръцете и главата на сина й, което според майката не е било необходимо, защото той е бил спокоен. След като вместо да пристегнат ръката му с есмарх, започнали да я стискат, за да се очертае вената, детето се разплакало от болката, предава Телеграф.

„Докато го стискаше, сестрата му крещеше в лицето „Млъкни бе, лигльо!“, „Млъкни бе, лигльо! Стига си ревал!“, разказва майката и добави, че същата процедура се разиграла и при взимането на кръв. „Медицинската сестра дръпна отново лявата му ръка и отново започна да я стиска яростно. Детето изкрещя „Ръката ми, ръката ми“, а мед. сестра отново започна да крещи „Млъкни, бе! Млъкни, бе! Няма да ни правите тука на маймуни!“, завършва Стоянова. Тя с огорчение казва, че това не е първият път, в който поставят на сина й абокат, но никога досега не е стискан по този начин, никога не са му крещели и не са се държали толкова грубо с него.

Жалби
Майката е сезирала за случая директора на болницата, РЗИ-Враца и Медицински одит. Към момента е получила отговор от РЗИ-Враца, в който се твърди, че не е установено нарушение и се твърди, че детето е буйствало, което Стоянова категорично отхвърля. Дори желае да се видят записи, ако в помещението има камери.

Болницата
„Телеграф“ се свърза с изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Кети Ценова. Пред нас тя каза, че е изискала обяснение от екипа и според нея проблемът е в поведението на майката, която не е съдействала на екипа, а синът й е буйствал, ритал, дори е правил опити да хапе. Така директорът оправдава действията на подчинените си, които държат ръцете, краката и главата на детето.

„Децата се плашат от игли и взимане на кръв. Случва се да буйстват. Случаят е такъв“, казва тя.

Д-р Ценова заявява, че не е издавала заповед, с която да забранява на родители да присъстват в манипулационната, защото няма такова право, и подчертава, че Стоянова е била в помещението по време на процедурите. По думите й медиците са се погрижили за детето и пояснява, че детето е било преместено от УНГ отделението в детското, защото е било неспокойно и там има специалисти, които знаят как се работи с деца.

„Първият абокат, като е сложен, детето се е извърнало, изскубало го е, спукало е вена. Абокатът е веднага отстранен. Тогава то се е успокоило и тогава са успели да сложат другия, на другата ръка“, разказва директорът и подчертава, че в манипулационната няма камери, за да може да се установи кой е крив и кой прав в случая. Според нея няма нарушение в работата на колегите й. „Направено е всичко, което е в интерес на детето“, категорична е д-р Ценова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ