ТЕЖЪК УДАР! Бойко Рашков е безутешен: Съдът го излови в незаконно уволнение

бойко рашков

Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021 г. директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков.

Банков беше отстранен от поста след няколко изказвания в медиите срещу тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за уволнението беше, че с изказванията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на МВР.

В решението обаче от 22 март 2023 г. съдът е записал, че изразеното от Банков несъгласие с действията на министъра на вътрешните работи и неговия заместник не трябва не е дисциплинарно нарушение, предава Tribune.

„Свободата на словото е част от фундаменталните принципи върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек“, пише съдът. И допълва, че в конкретния случай изказването на Банков може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс на МВР.

Според съдът наложеното на Банков уволнение не само има отрицателни последици върху кариерата му, но също така би могло да има сериозен смразяващ ефект върху други служители от МВР и да ги обезсърчи от докладване на неправомерно поведение.

„Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция“, се казва в заключението на съдебния състав.

Във Фейсбук Банков коментира, че с решението си Върховни административен съд за пореден път затвърди усещането за законност и справедливост.

„За мен и моето семейство днешният ден е емоционален, Ден, в който съда постанови, че съм уволнен незаконно.

Правото е върховно и решенията не се коментират, особено тези на последна инстанция.

Нека Бог да пази България и всички Вас!!!“, написа Стефан Банков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ