Румен Петков: МВР да каже за торбичките със салами и парите за билбордовете на ПП/ДБ

payimage-570036

Румен Петков е едно от най-разпознаваемите лица в българската политика. В биографията му фигурира постът „Кмет е на Плевен“. Той многократно е избиран за народен представител. Става министър на вътрешните работи в кабинета „Станишев“.

В момента е един от двигателите на проекта „Левицата“.

БЛИЦ го потърси по най-горещите политически теми. Ето как Петков отговори на въпросите:

– Какво мислите за акцията на МВР, която тече в момента за купуване на гласове?

– Такива действия не трябва да са въпрос на акция, а въпрос на професионален подход. Ако МВР не предприеме незабавни действия по това, което беше показано в социалните медии, уродливото купуване на гласове от страна на ДБ и ПП, това означава, че МВР са съучастници. Показаха се снимки, на които се виждат торбички, специално поръчани и произведени, вижда се шпек салам с ясната марка, лютеница с ясната марка, вафлите с ясната марка.

– Дори и продуктово позициониране.

– Дори и не го коментирам продуктовото позициониране. Чест прави на Валентина Тодорова, която човешки е реагирала на тази уродлива форма. Решението е простичко. МВР за минути може да разбере кой е производителят на торбичките, колко торбички са произведени, кой ги е платил и как, тези разходи декларирани ли са в Сметната палата, да разбере произхода на продуктите вътре в торбичките.

Може да разбере и колко милиона ПП и ДБ са дали само за билборди само в София. Защото тези средства трябва да се знаят като произход. Собствениците на билбордове могат да бъдат установени тутакси, да се види при какви условия са били предоставени и да се направи една оценка, защото всичко това е уродлива форма на пропаганда и купуване на гласове.

Защо никой не се смущава от факта, че очевидно съставът на сиковете не може да бъде попълнен и то при едно много солидно заплащане, а същевременно се набират доброволци за наблюдаване на изборния процес.

Това по мое мнение е форма на купуване на гласове. Така че МВР да не се занимава в момента с акции, а много бързо да провери тези простички неща.

Скандално: Промяната подкупва жителите на Троян с подаяния във вид на храна СНИМКИ

– Въпросните продукти биха могли и да станат опасни, ако преседят дълго време извън хладилник или са оставени на слънце, могат да се развалят.

– Разбира се, че могат да пострадат и хора от некачествени продукти, защото виждаме какво има вътре. Ако продуктите бъдат оставени на слънце, ще се развалят. Така че МВР до довечера трябва да приключи с една професионална разработка, която да даде на обществото пълна информация по тези, дебело подчертавам, простички въпроси.

– Нека ви попитам и какви са ви отношенията с БСП, изборите са след 10 дни.

– Ние направихме всичко възможно за един нормален диалог още миналата година. От ноември г-н Паскалев кани на всички срещи на Левицата и ръководството на БСП, за съжаление никой не се отзова. Ръководството на БСП предпочете самотата, това е техният избор. Стремили сме се да бъдем изключително коректни.

За съжаление от страна на Корнелия Нинова срещаме една много груба агресия. Позволява си, цитирам дословно да заяви: „Копието е винаги по-слабо от оригинала“. Когато председателят на партията Георги Първанов, Костадин Паскалев, аз като член на ръководството спасявахме потъващата партия и я спасихме, доведохме я до 2 президентски мандата, тя се занимаваше с приватизицията от правителството на Иван Костов.

Бих казал достатъчно ясно: „Ние сме оригиналът. Приватизаторите на Костов са вулгарно копие“. Съжалявам, че го казвам, но то е предизвикано и завоювано. Нека да бъдем по-внимателни, по-възпитани и да знаем, че след 2-ри идва 3-и. И този 3-и ще е изключително важен за всички ни, за всички българи.

Защото голямата кауза на Левицата е да не допусне в следващия парламент да се състави коалиция на войната. Нея я видяхме. Вътре бяха и ГЕРБ, и ПП, и Български възход за съжаление, и БСП като част от правителството на Кирил Петков. Голямата кауза на Левицата е недопускане на коалиция на войната. С една разумна БСП може да се води разговор. Левицата сме казвали ясно, готови сме да бъдем опозиция, но не опозиция, която живее, за да съществува.

– Ако на тези избори не се успее да се състави кабинет, бихте ли помислили за едно бъдещо обединение за следващ вот.

– Нашата ръка е протегната и на този въпрос не сме ние адресат. Защо ръководството на БСП предпочете самотата и самоизолацията, нямам разумен отговор.

– Последно ще ви помоля за коментар относно атаката, която в момента тече срещу Еврохолд в Румъния.

– Българските институции са длъжни по най-убедителния начин и на най-високо ниво да подкрепят Евроинс. Действията на румънските институции са абсолютно незаконни. Те отказват да признаят презастрахователен договор. Нещо, което е абсурдно. Оставям на страни, че не е тяхна работа, а е работа на българския регулатор да извърши този анализ.

Нашият президент имаше среща с румънския си колега, нашите евродепутати са запознати с въпроса и трябва да потърсим защита, защото става дума за голяма българска компания. Трябва да потърсим защита от европейските институции, защото това посегателство върху българския бизнес е форма на грабеж.

Тук не трябва да има никакво колебание. Включително посланикът на Румъния трябва да бъде извикан във Външно министерство, за да му се каже, че така повече не може и че България като държава ще се ангажира и със съдебна защита, защо това е българският национален интерес.

Нашите търговски представителства и с ЕК, и в Румъния, и посолството трябва да бъдат много категорични и много агресивни. Подчертавам агресивни. Мълчанието в случа обслужва грабежа и корупцията в Румъния.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ