Зайкова смълча България, отвори голямата уста: Политиката влезе с кални обувки в икономиката

минка зайкова

Мерките на служебния кабинет за намаляване на цените на храните са проформа. Те няма да доведат до нищо. Няма как да преборим спекулата, ако нямаме законодателна база. Това заяви пред Lupa.bg икономистът Мика Зайкова по повод акцията на правителството срещу обедняването на хората.

„Когато политиката влезе с калните си обувки в икономиката, се създава хаос. Защо след като произвеждаме голямо количество яйца, трябва да внасяме от Латвия и Украйна?! Хайде за Украйна е ясно, но за Латвия?! Ако истината за вноса не беше излязла наяве, щяха да ни ги продадат като български за 70 ст. Това не е ли 120 % ръст на надценката?!”, пита Зайкова.

„Защо КЗК започна да търси картел първо при производителите?! При търговците на едро и дребно цените се различават най-много с 10 стотинки. Един литър мляко при производителя е 1.03 лв., по веригите е от 3. 50 лв. до 4 лв. Аз лично купих за моите внуци прясно мляко в стъклена бутилка за 5 лв., което е върхът на безобразието. Българските производители са си повишили цените за година с 28%. А това е така, защото веригите им вземат такси, които са за асортимент, за реклама, за оборот, за промоции. Излиза, че не производителите са си увеличи цените, а наложените им такси. Цените на всички вериги се различават с дребни стотинки, именно там е заровено кучето. Много трудно се доказва картел по простата причина, че уговорките са вербални. Факт е, че има картел и спекула. КЗК и КЗП уж се размърдаха, но народът вече не може да търпи”, заяви финансистът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ