Ще се разплачете! Тръгна сайтът за цените на храните: Само гледаме и се вайкаме

Магазин

Електронната платформа за наблюдение на цените на храни вече е активна на адрес foodprice.bg. Държавният сайт тръгна в аванс малко след 15 часа днес, въпреки че от министерство на икономиката съобщиха, че ще може да се ползва едва след 15.30 часа.

Платформата дава информация за цените на дребно, на едро, на производител или вносител на 30 основни храни и сравнява цените в България с етикетите на същите продукти в седем европейски държави – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия и Хърватска. Има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции – Комисия за защита на потребителите, Агенцията по храните и Комисия за защита на конкуренцията.

Към момента информацията на сайта е подадена само от институциите, а от следващата седмица търговци на дребно с оборот над 30 милиона лева ще могат също да качват своите цени. Това обаче не им е вменено като задължение, а е доброволно, уточниха от министерство на икономиката, цитирани от Марица.

Какво се вижда на електронната платформа? Да вземем например олиото, заради което миналата година се редихме на опашки като в соца. В момента 1 литър на дребно в у нас върви по 4.79 лева. Според данните, цените в Пловдив са доста по-ниски от средните за България и бутилка се купува за 4.55 лева. Олио се внася и от страни извън ЕС и цената е драстично по-ниска. Според платформата – 3.50 лева за литър. Излиза още, че средната цена на борсите на едро в Пловдив е 4.03 лева и търговската надценка за бутилка е 52 стотинки. За сравнение – литър олио в Берлин се продава за 5.90 лева, а в Румъния за 4.20 лева. Това са цените на дребно с включен ДДС, като са отчетени различните ставки по различните държави.

По-любознателните могат да засичат и изкупните цени на суровината за олио – маслодаен слънчоглед.

Това упражнение може да се направи за брашно, ориз, боб, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, сирене, кашкавал, кайма, пиле, яйца и др. стоки от първа необходимост.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ