България ще се скъса по шевовете! Хиляди излизат на мощен национален протест и автошествие

медици протест

Национален протест и автошествие на медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна ще се състои на 28 март, съобщиха от Национален синдикат „Защита“.

Протестът ще започне в 11:00 ч. пред Министерството на здравеопазването.

„Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения, които получават медиците и незаконосъобразните уволнения в Центъра за спешна медицинска помощ – София“, се посочва в съобщението.

Автошествието ще се състои от 17:00 часа, като ще започне от пл. „Княз Александър Батенберг“.

Шофьорите в спешната помощ получават заплащане от 1000 лева, санитарите 960 лева, между фелдшер и медицинска сестра разликата е 20-30 лева във възнагражденията, а в повечето спешни центрове са фелдшери, казаха за БТА от синдикат „Защита“.

След среща с министъра на здравеопазването на 20 март председателят на Синдикат „Защита“ Красимир Митов коментира, че в центровете за спешна медицинска помощ в страната и в столицата са повишени средствата за заплати, но недостатъчно, като най-ощетени са шофьорите.

В отговор на въпрос за решенията, взети по време на срещата, Митов посочи, че „основното оправдание е, че докато няма бюджет, в посока увеличение на трайните трудови възнаграждения, нищо не може да се направи“. По думите му по време на срещата му е било предложено да се обърнат за съдействие към общините за финансирането на шофьорите. Според Митов най-ощетени са шофьорите, работещи в центровете.

В центровете за спешна помощ има свободни щатни бройки, за които получават определени средства, но не ни дават никаква информация как те се разпределят, каза още той. По думите тези средства се разпределят несправедливо. Имаме информация, че „на едни се дават две хиляди лева, а на други – по 20 хиляди“, добави Митов.

Друг проблем е малката сума, която се предоставя за храна на работещите в центровете за спешна помощ, посочи още Митов. Митов каза още, че е имал информация от работещи в някои центрове за спешна помощ, че не им се изплащат обезщетения за напускане, за съкращение и др., с обяснението, че няма достатъчно пари. По думите му тези хора ще осъдят центровете заради неизплащането на обезщетенията, тъй като те са дължими в едномесечен срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ