,,Взимаме нещата в наши ръце! Шофьори лесно може да останат без книжка“: Предупреждава МВР

167990675782108

“В последно време сме свидетели на все по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултатът и ефектът не ни удовлетворяват в голяма степен.“ Това обяви на брифинг в София главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ (МВР). Той коментира промените в Наредбата за контролните точки, които бяха обнародвани миналата седмица в Държавен вестник.

„Промяната на тази Наредба е едно от действията, с което цели да се подобрят резултатите от извършваната дейност. В тази връзка са и промените в Наредбата. Очевидно, не може да се разчита само на общественото разбиране и на самосъзнанието. Затова взимаме нещата основно в наши ръце. С новите промени възможностите за лишаване от право на водачи да управляват моторни превозни средства значително се увеличават и се разширяват. Завишени са контролните точки, които се отнемат за основните нарушения, водещи до пътно-транспортен травматизъм. Това са неосигуряването на предимство на превозни средства и на пешеходци, превишената скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества и много други като ползване на мобилен телефон и т.н.“, каза гл. инсп. Близнаков.

„Като пример за тези възможности за лишаване от право да се управлява моторно превозно средство мога да посоча за нови водачи, които са придобили свидетелство от две години – ако допуснат в рамките на една година превишение на скоростта над 50 км/ч в населено място два пъти, те автоматично остават без свидетелство. Такива са и много други примери, които, ако си направите една лека аритметика, ще видите колко лесно може да остане водач без свидетелство. Отново повтарям, че когато се изчерпят всички контролни точки, свидетелството за правоуправление се губи и е необходимо да се положи отново изпит за правоспособност“, добави полицаят.

На въпрос защо не се наблегне на завишаване на глобите, той отговори: „Това е една от многото дейности, с които ние работим, за да подобрим ситуацията. Успоредно с това, с промените в Закона за движение по пътищата се предвижда и завишаване на глобите по тези нарушения, които по отношение на скоростните режими, с които дадох пример, изобщо не са ниски. За над 50 км/ч превишение в населено място глобата започва от 700 лв. Ако е повторно, в случая, в който дадохме пример, тя се удвоява. Става 1400 лв. и три месеца лишаване… Ако един нов водач допусне такова нарушение повторно, той, не стига че трябва да заплати сума от минимум 2100 лв., остава и без свидетелство.“

„Наредбата е обнародвана в Държавен вестник. Това е подзаконов акт, издаден от министъра на вътрешните работи. От утре Наредбата влиза в сила и важи за всички водачи“, посочи още главният инспектор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ