Демерджиев за бомбените заплахи: Водещата версия – хибридна атака, свързана с Русия

иван демерджиев

Водещата версия е, че става въпрос за хибридна атака, свързана с Русия. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод бомбените сигнали, които заливат учебните заведения в страната, предава Дарик. Оказва се, че това се случва и в още европейски страни. Източниците са едни и същи, както и подходите, уточни Демерджиев.

„Източниците на атака и подходите са едни и същи. Уведомени са партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да се регистрирани имейл адреси и да се ползват телефони, от които идват тези заплахи“, каза вътрешният министър.

„Тези заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Google е отговорност на американските служби и те трябва да установят откъде идват. Ние няма как да го установим на територията на България. Всички заплахи, които идват от ученици, мерки са се взимали за 24 часа, но този път не става дума затова“, каза още Демерджиев.

Той заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите.

„Нищо няма да се случи. Ще се прекъсне изборният процес само, ако има реална опасност. До момента тези сигнали, които се подават, няма реална опасност. Те са обсолютно идентични по съдържание, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати“, подчерта Демерджиев.

По думите му има протокол за действие, който е от 2000 година. „Днес ще бъде свикана работна група, която да прегледа този протокол. Новият протокол трябва да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация“, каза министърът.

Министърът на просветата и науката проф. Сашо Пенов също коментира темата по-късно.

„Ние сме в непрекъснат контакт с МВР. Такъв тип атаки има в цяла Европа. Въпросът е как се действа в такава ситуация. Има инструкция, която урежда тези хипотези, които са разписани от МВР. По сегашните правила, правото на преценка е на директора – ние разбираме тяхното притеснение, затова те работят с методическата помощ на МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха. Нашата преценка въз основа на експертния анализ на службите“, посочи още проф. Пенов.

Той заяви, че не може да коментира дали случващото се е свързано с изборите.

„Директорите имат опит в такава ситуация, те се в контакт със службите на МВР“, посочи още проф. Пенов. И обясни, че е говорил с вътрешния министър на ситуацията. „Не знам дали някой има способност да гарантира, че изведнъж всичко това ще престане“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ