ТРЕВОГА! Експерт: Психари може да ни атакуват заради верижна реакция след бомбените заплахи

експерт

Хора с психични отклонения може да ни атакуват заради верижна реакция след бомбените заплахи. Това намекна експертът по национална сигурност доц. Милен Иванов.

„Изследванията показват, че когато се говори по такива теми, се влошава състоянието им и това става най-вече пролетта. Напълно е възможно да има верижна реакция“, каза той в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Той показа формуляри с въпроси за първа реакция при бомбена заплаха.

„Въпросите целят да оценят нивото на заплаха. От него зависи и реакцията. Съвременните стандарти не изискват незабавна евакуация”, посочи той.

„При разпращането на толкова много мейли, моето мнение е, че няма конкретна заплаха, защото част от тези съобщения спамфилтърът незабавно ще ги сложи в кошчето. А човек, който иска да постигне ефект, ще постави конкретни искания”, заяви доцентът.

„Ако човекът, който се обажда, демонстрира познания, нивото на заплахата рязко нараства и тогава се взема решение за незабавна евакуация или за търсене“, добави той.

„Евакуираме децата, но къде? Край училищата има много бетонни кошчета, които може да бъдат използвани от терористи. Бомбите обикновено се взривяват там, където се струпват хора“, предупреди експертът.

Според него кибертерористът може да получи до 15 години затвор. Това е подготовка за тероризъм и наказанието е сурово, добави той.

„С оглед на бомбените заплахи очакваме да бъдат разписани някакви правила и да бъдат дадени инструкции, защото не сме изпадали в подобна ситуация”, каза пък изборният експерт Полина Витанова.

„Технологиите са доста развити и хакери с елементарно оборудване могат да нанесат големи поражения”, заяви пък киберекспертът Мирослав Стефанов.

Цели се мащабност, тъй като след няколко дни имаме избори, а те се правят в училищата, добави той.

„Като човек гледа e-mail-а, прилича на анархисти. Цели се масова паника. Затова може да го наречем кибертероризъм“, обясни експертът.

Ако някой сега започне да отправя заплахи и го хванат, той ще отговаря за всичко, което до момента се е случило, предупреди той.

Експертът по сигурността Славчо Велков пък каза в интервю, дадено по телефона, че бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни.

„Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм. И то в по-безопасната част – заплаха от насилие, а не проявено насилие“, коментира полковникът.

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100. „Говорим за заплахи отправени по комбиниран способ – по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога факта, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един“, изтъкна той.

„Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва”, заяви Велков.

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите.

„Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори. И дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове”, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ