Кметът на Бургас разкри какво ще се случи с площад „Тройката“ в града!

Димитър Николов

Дупката на площад „Тройката“ да стане модерен площад с парк, тип пл.“Жени Патева“. Тази идея разви току-що пред Общинския съвет в Бургас кметът Димитър Николов.

Припомняме, че преди две седмици градоначалникът внесе докладна за изготвяне на ПУП на мястото на недостроения ГУМ. Предложението е да се промени статута му – от място за универсален магазин в градски площад, което ще е първа крачка към евентуалните отчуждителни процедури и задвижването на проекта за разширяването на пл.Тройката, пише Флагман.бг.

Концепцията на кметската администрация е това място да не бъде просто площад, а парк с места за отдих, детски площадки и евентуален туристически павлион. Плановете са за изграждане и на подземен паркинг – общинска собственост.

„Моето лично мнение е, че трябва да е хибрид, подобен на пл.Жени Патева – за него сме получавали само одобрения. Той се нарича площад, но е повече парк, отколкото площад. Бургазлии повече го харесват такъв, отколкото с гранит, плочки или т.н.“, каза кметът Димитър Николов.

От думите му стана ясно, че има няколко варианта, но всички те ще отменат много време, защото за парцела се водят различни дела, включително и отмяната на отстъпеното право на строеж. Ако се допусне изграждането на площад това ще развърже ръцете на Общината и ще даде право да отчуждава парцела. В случая става въпрос за около 638 кв.м., които трябва да бъдат откупени от реститутите и собствениците на цени, определени от лицензиран оценител.

„Повече от 8-9 години се опитваме да защитим обществения интерес и донякъде успяваме, видно от решенията на съда от предходни години. Извоювахме 3 дка държавна собственост, убедихме Бургаския съд, че имаме право да оспорваме отстъпеното право на строеж, а по мнение на нашите юристи, че в тази ситуация, която се намираме в момента, хоризонтът да се разреши този казусът е много години напред – може би следващият и по-следващият. Този вариант, който предлагаме, е най-добрият„, допълни Николов.

Кметът подчерта, че има финансов ресурс, за да се извършат отчуждителните процедури. „След като започнахме да мислим как общината със свои средства да придобива собственост, след като имаме възможност да придобием стадион „Лазур”, защо да нямаме пари да придобием и едно подобно знаково място за Бургас“, подчерта Николов.

Общинският съветник от БСП Евгений Мосинов настоя за по-широк дебат по темата преди да се вземе окончателно решение. „Това е едно от най-важните решения, които ще определят облика на Бургас. На мен би ми се искало да имаме обществена дискусия, за да попитаме бургазлии те какво искат да има там„, допълни Мосинов.

След едночасов дебат предложението за промяна на ПУП-а на недостроения ГУМ – от магазин към площад бе прието с 43 „за“, 2 „против“, 1 „въздържал се“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ