Мощен протест! Дунав мост е блокиран, зърнопроизводители чакат среща с Радев: От Брюксел разбраха, че…

камиони протест производители

Зърнопроизводители блокираха за втори ден Дунав мост при Русе. Те затвориха граничния пункт за около 30 минути преди обяд, а в 14 часа, когато е срещата с президента Румен Радев, отново ще блокират достъпа за половин час.

Протестиращите са умерени оптимисти за днешната среща, но се надяват, че обещанията на политиците не са само думи.

„Очакванията са ни политиците да поемат политическата отговорност и да извадят България от регламента или по някакъв друг способ, по който да няма такъв безконтролен внос на зърно в България“, казва Милен Коев от Регионален съюз „Дунавско зърно“, предава Русе Медиа.

Радослав Христов от „Тракийско зърно“ определя протестните действия до момента като успешни, защото са стигнали до институциите. „Мисля, че най-накрая ушите на Брюксел са отворени и разбраха, че проблемът не е само български. Проблемът, когато една държава членка на ЕС страда, трябва да се приема като проблем на целия ЕС. Държавата трябва да намери начин да бъдем компенсирани за щетите, нанесени досега, и всъщност ние реално протестираме какво ще се случва от днес насетне, а не какво се е случило до момента“, коментира той.

Протестът бе подкрепен на място и от румънски производители. А на 7 април българите ще отидат на протеста в Гюргево срещу вноса на украинското зърно в Румъния.

„Поляците също предприемат ефективни действия за излизането на Полша от този регламент, понеже както знаете трите държави, близки до границата с Украйна – България, Румъния и Полша, понесохме най-тежките щети от зърното“, каза още Милен Коев.

След разговорите с президента ще се вземе решение дали протестните действия ще продължат и утре.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ