Внимание, пенсионери: Преизчисляват служебно пенсиите на 336 000 работещи

пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли от 1 април служебно пенсиите на близо 336 хиляди работещи пенсионери.

Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за преизчисляване на пенсията им до датата на настоящото служебно преизчисляване.

Преизчислението ще обхване всички работещи пенсионери, получаващи трудови пенсии – пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

Служебното преизчисляване на пенсиите стартира като извънредна мярка в разгара на пандемията от Covid-19 през март 2020 година. Тогава тя обхвана всички, които не са подавали заявления за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и осигурителен доход през 2019 г., както и през 2020 г. до въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г.

През 2021 г. извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща, в резултат на което в началото на април същата година бяха преизчислени служебно пенсиите на 294 000 работещи пенсионери.

През 2022 г. броят им достигна малко над 340 000. Средният размер на увеличението на пенсиите при последното преизчисление беше 13,20 лева.

Всяко лице има право да подаде заявление за преразглеждане на пенсията или да обжалва преизчислението в едномесечен срок.

Според директора на НОИ – Бургас Енчо Жеков новият начин на преизчисление на пенсиите е започнал през 2020 г.

“Оттогава на 1 април се преизчисляват пенсиите на лица, които са се пенсионирали и след това са осъществявали трудова дейност. Преизчисляват се пенсиите за осигурителен стаж и възраст, тези за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест”, обясни той пред NOVA NEWS.

“За това преизчисление не е необходимо да се подават заявления, освен ако не искат да се използва и осигурителният им доход. Иначе ще се извърши служебно преизчисление. Ако лицето е работило цялата 2022 г., му се добавя една година стаж и тъй като тя се зачита за 1,35%, то толкова му се добавя към процента, с който се е пенсионирал”, заяви Жеков.

Зоя Добрева, началник отпускане на пенсии в НОИ – Бургас, уточнява, че става дума за над 14 900 пенсии.

“Условието е през предходната година лицето да е било осигурявано поне един ден и да има трудова дейност. Самото преизчисление е строго индивидуално за всеки пенсионер – зависи от придобития осигурителен стаж през предходната година. Няма определен процент. Ако размерът на пенсията е под минималния установен, ще бъде приравнен на него. Ако е над максималния от 3400 лева, ще се ограничи до този размер”, разкри тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ