Шапки долу! Българско момиче шокира света – класира се за Световното първенство по шахмат

надя тончева

17-годишна българка се класира в топ 10 на най-добрите шахматистки в Европа. Надя Тончева завърши на девето място на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. С този успех българката се класира за Световното първенство за жени в Баку.

Не помни защо и как сяда зад шахматната дъска. „Бях на 7, когато започнах да играя. Не помня какво точно ми е харесало, но се зарибих много бързо по играта и не ми е омръзнала”, казва тийнейджърката. 10 години по-късно Надя Тончева влезе в двубой с едни от най-добрите шахматисти не само в Европа, а и в целия свят, и успя да ги отстрани, предава Нова.

„Оставих си повече сили за последните партии, защото реших, че са по-важни. Повечето от участничките вече бяха сравнително изморени, докато аз не”, споделя тактиката си младата шахматистка.

Треньорът на Надя – гросмайстор Владимир Тодоров, заложил в изграждането на стратегия чрез силна психологическа подготовка. „Да се чувства разкрепостена както се казва, да няма страх от загуба, ако загуби – загуби, но да се бори всяка партия. Сега ѝ се е паднало да играе със състезатели от топ 20 в света и получи се”, казва той.

След две години криза в българския шах и липса на Федерация до съвсем скоро, сега страната ни има шанс да се върне на световната сцена. „Вече има и лицензирана федерация, която работи и се надяваме на тръгнем нагоре. Все пак по-рано имахме двама световни шампиони, които наистина бяха явление в световния шахмат – Веско Топалов и Антоанета Стефанова”, каза Владимир Тодоров. Двамата спортисти са пример за младата ни надежда Надя Тончева. Следващата ѝ цел е покоряване на световната титла. Там, освен Надя, България ще бъде представена от още две момичета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ