Радев попари еуфорията за медицинските хеликоптери: Имат сложна система. Подготовката отнема години!

payimage-576999

Само медицинските хеликоптери няма да решат нищо, защото имат сложна система. Трябва да имаме обучен летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина в Университетската болница „Лозенец“ в София.

Инициативата е под патронажа на държавния глава, предава БТА. Целта е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина.

Планинската медицина е сложна и има много фактори, които влияят неблагоприятно на организма, посочи Радев. Заради това държавата трябва да осигури възможно най-доброто ниво за безопасност при развитието на зимния туризъм и зимни спортове.

По думите му необходимата за това сложна система вече е изградена. „Това е системата за наблюдение, оповестяване, комуникация, реакция, Планинската спасителна служба, Българският червен кръст – те са развили една прекрасна система“, обясни държавният глава. Според него обаче има едно ограничение – средствата, с които разполагат. „Защото понякога отнема дни, за да бъде достигнато до пострадалия, да му бъде оказана първа помощ и да бъде транспортиран до първото лечебно заведение“, каза още той и допълни, че тук идва мястото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS.

Вчера министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев и Андреа Мертето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A , размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ по въздуха. Договорът е подписан на 27 март.

„Първият хеликоптер ще пристигне през декември т.г., вторият – през юни 2024 г. и така по два на година до 2026 г.“, уточни Румен Радев и допълни, че хеликоптерите не решават нищо, защото HEMS е сложна система. Страната ни трябва да има летателен състав, подготвен да експлоатира хеликоптерите в трудни условия. Тепърва започва подготовката на такъв състав, заяви президентът и добави, че подготовката отнема години. Трябва да има и инженерно-технически състав, подготвен медицински състав, бази за домуване на хеликоптерите, система за комуникация, лицензирани площадки по редица медицински заведения в цялата страна, оперативен координационен център, ясно разпределение на въздушното пространство, коментира Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ