Голямата тайна падна! Стана ясно кои отбелязват ,,Не подкрепям никого“: Главно жени, които са…

payimage-577446

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад. Повече от избралите тази опция в бюлетината на вчерашния вот са подкрепили „Продължаваме Промяната” на миналите избори, сочат данните на социологическа агенция „Галъп”.

„Избиращите тази опция са главно жени (60%), освен това млади. Почти 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове”, обясни социологът от „Галъп” Яница Петкова пред БНР.

Петкова подчерта още, че това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание да се включат в обществените процеси.

Общо 108 667 избиратели или 4,2 % избраха да гласуват с опцията „не подкрепям никого“. Това означава, че при евентуално политическо представителство тези хора биха могли да сформират парламентарна група в Народното събрание.

По-рано днес социологическите агенции „Тренд” и „Галъп” представиха данни за демографията на вота. Ето и някои акценти от проведения exit poll на „Тренд“, възложен и финансиран от Нова телевизия:

Кога са взели решение?

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на „Възраждане“, близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни.

Хартия или машина?

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Пол

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на „Левицата“ – над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

Възраст

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за „Има такъв народ“ са до 40 години. Близо една трета от всички гласували между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Образование

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и „Възраждане“ са тези с най-висок образователен статус – съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Електорална миграция

При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за „Продължаваме промяната“ на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Тип населено място

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ