Кузман Илиев вцепени за кризата у нас: Има шанс политиците да си измият ръцете със служебния кабинет

кузман илиев

Политическото безвремие има и хубава страна – политиците могат да обяснят на електората, че България има нужда от финансова стабилност. Опасността е не да не може да влезем в еврозоната в близко бъдеще, а да застрашим валутния борд, което е зловещ сценарий. Това мнение изрази пред БНР икономистът Кузман Илиев.

„Трябва да замразим бюджетите, защото свикнахме в тази мътна вода всеки да лови риба“, призова той.

Някой заблуждаваше социално слабите хора, че като тегли дълг, прави нещо добро за тях, коментира икономистът.

„Някой ги лъже в очите и ги обира. Сега имаме исторически шанс политиците да си измият ръцете със служебния кабинет, буквално, и да не увеличават разходите по изкуствен начин чрез дълг.“

Според Илиев рестриктивната политика трябва да се прилага няколко години.

„Ние свикнахме да живеем назаем, да правим много опасни неща, които правят така, че не само задлъжняват бъдещите поколения, сегашното поколение живее под възможностите си.“

Глобалната икономическа конюнктура е негативна, нашият износ ще бъде ударен, приходите ще намалеят. Отваря се голяма дупка в хазната, която се пълни с дълг, който е все по-скъп, поясни още Кузман Илиев.

Ако няма мир, ако няма енергийна стратегия и България в тази глобална електрификация не знае къде се позиционира, след година-две може да внася изключително скъп ток и да смаже индустрията си, предупреди икономистът.

„Средносрочно влизаме във феноменална криза, която само ще разпалва най-голямата криза – демографската, тя е ужасяваща. Обричаме следващите поколения на дебългаризация.“

Ако не приоритизираме, ако не изберем с малкото ни ресурс какво да правим, няма да ни бъде, смята Илиев.

„Пътувам от Северозападна България към София. Пътят е, все е дно сте в Бахмут. Ако ние не използваме капиталовата програма на страната да модернизираме нашата инфраструктура, цели региони в един момент ще се стопят и ще изчезнат, а ние си говорим как да санираме сградите с ПВУ, в който сме си обещали, че половината енергетика ще си я затворим. Това е политическо късогледство и безвремие!“

Икономистът вижда „нескопосани опити на служебния кабинет да покаже на ЕК, че се борим с инфлацията“ и критикува и „безумния енергиен социализъм, изразен в зеления диктат от Брюксел“.

В българските търговски вериги само 1/3 от стоките са български, изтъкна той. По думите му влизаме в остра енергийна криза, а конюнктурата, която прави цените високи, няма да изчезне. Затова е необходима сериозна стратегия как да облекчим нашите производители.

Целта е да направим „прогнозируема среда, в която няма истерия“, обобщи Кузман Илиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ