Ексклузивно! Бойко Борисов взе сериозно решение, избра виден експерт за председател на парламента

бойко борисов

Росен Желязков ще е кандидатът на победителите на изборите ГЕРБ за председател на 49-ото Народно събрание, твърди Пик.
Утре в 10.00 часа най-възрастният народен представител Вежди Рашидов ще открие 49-ото Народно събрание. Ще чуем речите на лидерите на парламентарните групи на партиите и ще се стигне и до избор на председател на парламента.

Всяка парламентарна група може да предложи свой депутат за председател, след което залата да реши дали някой от кандидатите е подходящ. Според източници на ПИК решението на Борисов е кандидатът им да бъде Росен Желязков.

В 48-ото Народно събрание се стигна до безпрецедентна ситуация, при която три дни депутатите не успяха да се разберат кой да оглави парламента.. Тогава кандидатите на ГЕРБ Росен Желязков и на ПП – Николай Минчев не успяха да съберат мнозинство, затова се стигна до сложни преговори и до избора на Вежди Рашидов за председател. Това се случи благодарение на Корнелия Нинова и БСП, които заедно с ДПС подкрепиха Рашидов, за да може парламентът да започне работа.

И утре има опасност да се стигне до повторение на скандалите от предишното Народно събрание. Твърде вероятно е освен ГЕРБ, ПП и ДБ също да издигнат свой кандидат в лицето на Никола Минчев. Традиционно това ще направят и от „Възраждане“. БСП също често издига кандидатурата на Кристиян Вигенин.

Ако Желязков не получи гласове от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП, то той няма да събере мнозинство. Подобен би бил и сценарият с гласуването на кандидатите на ПП-ДБ и „Възраждане“.

Затова и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов би следвало да обмисля и резервен вариант, при който ГЕРБ да издигне отново Вежди Рашидов като обединяваща фигура.

Във всички случаи Корнелия Нинова ще е отново тази, от която ще зависи дали 49-ото Народно събрание ще стартира с циркове и дълги процедури по избор на председател, или този път разумът ще надделее.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ