ГЕРБ и „Промяната“ се разбраха за първата крачка, Деси Атанасова призна: Голяма стъпка е…

герб промяната

„ГЕРБ-СДС и ДБ-ПП заедно изработваме законодателна програма за първата сесия на Народното събрание. Тя ще бъде обвързана с избора за председател на парламента. Тя включва най-важните за държавата ни теми в различните секторни политики и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, както и правосъдна реформа“.

Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на общ брифинг с ПП-ДБ. До нея стояха Росен Желязков – предложението на ГЕРБ за председател на парламента, Христо Иванов – съпредседателят на „Демократична България“, и академик Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

„Някои от законопроектите ще внесем съвместно. Това ще декларира, че сме намерили разумно сътрудничество Това включва част от правната реформа, домашното насилие и други. Започнахме разговор и конституционна реформа. Убедени сме че дълбока реформа на правната система би могла единствено и само чрез такава.“, коментира Атанасова, пише Стандарт.

По-рано днес ДПС настоя на среща с Борисов да се постигне конституционно мнозинство за промени в основния закон, за да се проведе истинска съдебна реформа. Движението има изготвен и внесен в парламента законопроект за това.

„Дали ще има правителство и с кой мандат ще бъде то, зависи от усилията на всички нас. Голяма стъпка е, че имаме вече общи приоритети“, заяви Атанасова.

„Целта ни е да пристъпим към поетапно стартиране на отделни елементи на парламентарната република. Започваме с уточняването на необходимия минимум, от големи национални задачи, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадение по тях, не е новина. Пет кампании сте ни слушали да говорим по тях. Използвали сме ги за основа, за да стартираме поне една сесия на парламента“, заяви Христо Иванов.

Той посочи, че разговорите за излъчване на председател на парламента не са приключили и че темата с някакъв вид на редуване е отворена.

„Никой не говори за семейно-имуществена общност в тези разговори. Единствено си поставяме за цел НС дa избере своя предсeдател, зам.-председател, да има своята програма, която е важна за България. И вчера всяка ПГ демонстрира различен подход, и се радвам, че имаме възможност за диалог. Само преди месеци това не бе възможно, преди година да не говорим. Това е стъпка в правилната посока, в това да върнем нормалността, добрия тон, да обсъждаме тук, в НС, важните за държавата приоритети. Никой не говори за посолства, нито за брак“, добави Атанасова.

„Ако не постигнем съгласие би било недопустимо да приемем бюджет – популизмът ще вземе връх, тези, които сме тук, сме наясно с това. Дали ще има правителство и с кой мандат ще е то, зависи от усилията на всички нас. Коалиция ГЕРБ-СДС сме убедени ,че единственият начин да излезем от политическата и социалната криза, и да преодолеем всички предпоставки по път, различен от евроатлантическия, е чрез стабилно правителство и стабилно мнозинство, което стои зад него“, добави още Атанасова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ