Гълъб Донев щастлив: Откриваме 6.5 км от АМ „Европа“, при това законно, с Акт 16

гълъб донев

Официално откриха нов участък от магистрала „Европа“. Отсечката от 6,5 километра от Драгоман до граничен пункт „Калотина“ влизат в експлоатация днес.

Премиерът Гълъб Донев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков прерязаха лентата на новия 6,5-километров участък на магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Церемонията, в която се включи и посланикът на Сърбия у нас Желко Йович, се състоя близо до граничния контролно-пропускателен пункт, съобщава БТА.

„Това е път, който е важен и за двете страни. Той беше тесен, с много катастрофи и съм много щастлив, че ние го откриваме законно, с акт 16“, каза Гълъб Донев.

Документът за разрешение за ползване на пътя беше връчен на премиера от регионалния министър по време на церемонията на откриването на пътната отсечка.

До дни се очаква да стартира и строителството на последната отсечка на аутобана в частта от София до Сливница, както и разширяване на ГКПП „Калотина“.

Европейската комисия (ЕК) вече одобри 183 млн. евро за изграждане на малко над 33 км от магистрала „Европа“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока на движение.

Трасето на АМ „Европа“ е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и е важна връзка с Ориент/Източно-Средиземноморския коридор.

По-късно днес ще бъде открита и друга пътна отсечка – 7,5 километра от пътя Мездра – Ботевград.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ