Великденско чудо по бензиностанциите. Шофьорите се юрнаха да зареждат догоре

бензиностанция зареждане гориво

20 лева по-малко излиза пълненето на резервоара на колата за този Великден спрямо миналата година. Това сочат изчисленията на „Телеграф“ на база данни за цените на горивата в момента и през този период на 2022 г. в сайта фуело.нет.

За база е използван резервоар от 55 литра, като ако бъде зареден с бензин А95, общо ще платите 141 лева при средна цена от 2,57 лв. за литър. За сравнение миналата година по това време А95 е струвал 2,95 лв. за литър и пълненето на резервоара е струвало 162 лева.

Ако автомобилът е на дизел, ситуацията е сходна. В момента средната цена за литър е 2,72 лв., а 55 литра ще глътнат 149 лева. За сравнение преди година цената на горивото е била 3,08 лева и за пълненето на колата сме плащали 169 лева.

Газ
С 22 лева по-евтино е и зареждането на колата с пропан бутан, като в момента за пълнене на бутилка от 50 литра са необходими 58 лева. Миналата година по това време за същия обем е трябвало да плащаме 80 лева. Тогава цената на газта е била 1,60 лева за литър.

Само 13 лева по-малко пък ще струва зареждането на бутилка с метан, става ясно от справката с цените. В момента за 22 кг сумата е 57 лева, а преди година това количество е струвало 70 лева. Причината е, че цената на природния газ през последните месеци пада и в момента средната, на която се продава на метан станциите, е 2,60 лв. за килограм. Преди година тя е била 3,20 лв.

Прогноза
Цените на горивата се стабилизираха и следващите два месеца не се очаква да се променят. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Според него великденските празници, а и месец април ще изпратим при цени по бензиностанциите, които виждаме и в момента. Надявам се това да продължи и през месец май, посочи Терзиев.

По думите му има геополитически фактори, има увеличение на цените в международен план, но всичко това е игра на новини. И както виждаме увеличение на цените последните няколко дни, възможно е пък през месец май, подобно на природния газ, да видим и намаление, посочи шефът на асоциацията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ