Гешев изригна: Несериозно е да коментирам Крум Зарков. Все едно агроинженер да ми говори за право

иван гешев

Ние сме безпрецедентно в конституционна криза. Достатъчно е да кажа, че ВСС и ИВСС са отдавна с изтекли мандати. Обяснявам си го с това, че ние си вършим работата в интерес на държавата и народа, а някои политици, олигарсите и мафията имат интерес да продължи това, което се случва през последните десетилетия и някои наричат преход. Просто защитават засегнатите интереси на престъпността, а не тези на хората. Което вече не е никаква новина. Това заявява пред „Брейкинг.бг“ главният прокурор Иван Гешев.

„Ние сме последната преграда пред престъпността. Затова разбирам неистовите напъни да бъде дестабилизирана и прокуратурата. Обединяват се олигарси свързани с Русия като Цветан Василев, политици, криминални авторитети като лицето известно като Къро, журналисти издирвани от Интерпол и обикновени престъпници. Виждаме как плащат на американски лобисти за дискредитиране на прокурори и за отстраняване на висши полицаи. И това е най-малкото“, отбелязва още той.

„Интересно ми е колко ли струва теоретично един лобистки закон за закриване на съда „Антимафия“ например. Това някои наричат реформа. Но правилната дума е разруха на държавността в интерес на мафията и някои работещи с нея политици. Има бум на престъпността и особено на организираната. По-добре ли сме от тази „реформа“? Всеки български гражданин във всеки български град и село може да си отговори. Видно е за всички и едва ли трябва да го обяснявам. Но съм сигурен, че това мотивира колегите ми да работят още по-активно в интерес на народа. Май вече не остана почти никой, който да мисли за нещо друго, освен за личното си благополучие“, коментира главният прокурор.

И недоумява: „Къде виждате „съдебна реформа“ в този закон за дестабилизиране на прокуратурата и държавата, като се образуват по доноси дела на главния прокурор и заместниците му? Това ли ще реши проблемите на хората с престъпността? И се питам каква е платформата на някои „прокурорски партии“ извън темата за главния прокурор? Къде им е политиката за интересите на българските граждани? За народа ли работят или за мафията и личния си интерес? Риторични въпроси. Ясно е, че засегнатите от работата на прокуратурата отдавна се обединяват“.

„Сега просто покрай случая, който показа СГП, станаха видими тези връзки. Включително вероятно и с някои политици. Станаха видими и руските връзки във всичко това. Ясни са отношенията на Цветан Василев с олигарха Малофеев, който е в санкционния списък, както и с Малинов, който пък е в един друг списък. Иначе какво може да ги обедини всички тези хора? Само едно това че прокуратурата си върши работата“, заявява Гешев.

Той е категоричен: „В мое лице те виждат пречка и са се концентрирали по всякакви линии. Компромати от т.нар. журналисти и не само от сайта „Бърд”, плащане на 350 хиляди долара като последен транш на американски лобисти, 400 000 евро приготвени за отстраняване на висш полицай. А един бивш министър на вътрешните работи вероятно се е срещал и с криминално известни лица, за да търси и той нещо за мен, освен археологическото изследване на дипломата ми. Ако този министър вкарваше толкова енергия в борбата с престъпността, може би щяхме да сме най- сигурната страна в ЕС“.

Гешев иронизира „юридическите експерти“ в коалицията ПП-ДБ:

„В друга държава някои от тях нямаше да стигнат и до юрисконсулт на някоя община. Тези хора трябва да са виновни пред обществото, че унищожават институциите и държавата ни. За които са загинали хиляди достойни българи. Друг е въпросът защо позволихме да стигнем дотук и да ни управляват такива като тези. Ясно е, че едно правителство включи в Плана за възстановяване и устойчивост ангажимент за приемане на този закон, противоречащ на Конституцията и базовите правни принципи. За да могат да кажат, че това е изискване на европейските институции, за да ни отпуснат парите по тази линия. Какво общо има бизнес средата с прокуратурата? А точно в тази част е включен ангажимента за приемане именно на този закон. Друг е въпросът и че са отпуснати средства по него въпреки твърденията за това, че няма да ни се даде нищо, ако не се приеме. Гледат в очите и лъжат българския народ! И ако беше само за това добре. Но май за всичко е така“.

Същото е и за Шенген. ЕК каза, че сме покрили техническите критерии. Ако някой тайно е поемал други ангажименти, да си каже. Утре могат да поемат така ангажимент да опитаме да станем пак 16-та република или абсолютна монархия. Пълни аматьори, които мислят само за себе си.

Запитан как ще коментира становището на Министър Зарков относно съдебната реформа, той заявява: „Несериозно е да обсъждаме тази тема. А и няма тема, ако си юрист. Все едно слушам агроинженер да говори за право или обратното. Юрист за агроинженерство“.

„Много тъжно е да си министър на правосъдието, макар и служебен, и да не познаваш Конституцията, законите и практиката на Конституционния съд. Или да я познаваш и въпреки това да говориш на елементарно политическо ниво. Препоръчвам на г-н Зарков да прочете становището не на прокуратурата, а на Върховния касационен съд относно т.нар. законопроект. Ясно е, че той повтаря този на един от предишните му колеги, г-жа Йорданова, и явно е писан извън неговото министерство. Защото, ако случайно не е така, запознавайки се със становището на ВКС, човек може да остане с неправилното впечатление, че в Министерство на правосъдието няма юристи. Тъжно е и министър на външните работи като г-н Милков, да не знае, че няма проектозакон за отчетността на главния прокурор или че сме покрили като страна всички изисквания за Шенген. Поне това е позицията на ЕК. Трагично или комично. Въпрос на гледна точка“, заявява Иван Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ