ИЗВЪНРЕДНО! След редица скандали, депутатите направиха своя избор. Ето кой е новият председател на НС

payimage-579606

49-ото Народно събрание вече има нов председател. Росен Желязков бе избран със 136 гласа „за“, против – няма, въздържали – 94, като гласуването бе предшествано от остри дебати и няколко скандали.

След няколко месеца обаче той може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ. Това е било и едно от условията на преговорите. Ротация на председателското място може да има, ако парламентът работи поне 3 месеца.

Днес трябва да бъдат представени и законопроектите, които ще бъдат включени в първата сесия на 49-тото Народно събрание и около които се обединиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Предстои да стане ясно и какви законопроекти ще бъдат внесени от останалите партии в парламента, както и от Министерски съвет, предава Блиц.

През тази седмица се очаква да започнат и лидерските срещи, в които ще се обсъдят възможностите за редовен кабинет. Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, трябва да се срещне с председателя на „Възраждане” – Костадин Костадинов.

В началото на заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС отново предложи кандидатурата на Желязков, когото тя представи като добър юрист и администратор.

От страна на „Възраждане“ Искра Михайлова предложи отново адвокат Петър Петров.

След направените предложения, думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която определи решението за ротационен принцип на шеф на НС, като противоконституционно.

След още дебати и скандали в парламента започна и гласуването на кандидатурите по азбучен ред. Пръв бе кандидатът на „Възраждане“ – Петър Петров, като предложението не бе прието.

При гласуването на Росен Желязков, той бе избран със 136 гласа „за“, против – няма, въздържали – 94.

„Имаме избран народен представител за Народното събрание“, обяви Вежди Рашидов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ