Омар, убил двамата полицаи в Бургас, направи цирк в съда: Простете ми! Бях принуден и заплашван от…

payimage-579774

Омар, който уби двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, се извини на целия български народ за случилото се, пише Флагман бг.

По време на пледоариите той обясни, че не е искал да извърши престъплението, но бил принуден и заплашван от някакъв човек от Турция.

„Моля да ми простите“, каза той.

Същото казаха и останалите двама, седнали на подсъдимата скамейка – Ахмад и Абдулах. Първият, който е непълнолетен, се оправда с крехката си възраст. „още съм малък, не ги приемах нещата насериозно“, каза той.

По-възрастният Абдулах, който е с адресна регистрация Стара Загора, искал да живее спокоен живот с жена си и 4-те си деца.

„Никога не съм мислил, че ще ми се случи нещо такова. Бягахме от войната, за да се спасим. Никога не съм имал проблеми, за първи път ми се случва. Съжалявам от сърце за това, което се случи“, жалва се той в съда.

Полицейски служител от първото КПП, през което е преминал автобуса убиец, шофиран от Омар Аднан, се е разминал на косъм от смъртта във фаталната нощ на 25 август.

Превозното средство, натъпкано с мигранти, преминало с бясна скорост през пункта, без да се подчини на разпорежданията на униформените.

На пътното платно е бил полицай, който успял в последната секунда да се отдръпне. Това разкри прокурор Христо Христов от Районната прокуратура.

Той разказа още, че е открита телефонна кореспонденция под формата на СМС-и, на които пише „Минавай през блокадата!”.

След малко съдът ще се произнесе по делото.

Сирийците-каналджии, заради чието бягство от полицията с автобус загубиха живота си двама доблестни полицаи, поискаха да минат по съкратената процедура и да сключат споразумение с прокуратурата за по-лека присъда.

Жестокият инцидент е от август м.г., когато смелите бургаски униформени Йордан Илиев и Атанас Градев опитаха да блокират пътя на препускащия и шофиран от уж непълнолетния Омар Аднан автобус, който ги връхлетя с над 80 км/ч и ги уби.

Идеята на тримата да се разминат с по-лека присъда обаче бе осуетена от прокурор Мария Маркова, която категорично отказа да сключва споразумение с обвинените с оглед на сериозността на престъплението, на високия обществен интерес и на обществената опасност, която Омар Аднан, Абдулах Шарафли Ахмед и Ахнат Исмаил Муфит представляват.

Обвинените не спряха до тук – те пожелаха делото да мине по съкратената процедура, признавайки всяко фактическо обстоятелство в обвинителния акт.

Дори уж непълнолетния Омар Аднан – шофьорът на фаталния автобус и пряк отговорник за смъртта на бургаските полицаи – призна пред съда, че всъщност е пълнолетен, роден на 1 януари 2004 г., което означава, че по време на сблъсъка на кръговото край „Трапезица” е бил на 18 години и 8 месеца.

Делото в момента продължава. От обвинителния акт продължават да излизат детайли, досега неизвестни за публичността.

Такива например са данните за това как е закупен автобуса-убиец, както и цялата кореспонденция с турски гражданин, който участва в схемата с трафика на мигрантите.

Прокуратурата поиска наказание от 4 години за Омар и Абдулах и 12 хил.лв. глоба, и 1 година и 8 месеца за третия обвиняем – и Ахнат Исмаил Муфит.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ