Плевнелиев с атака към президента Радев: Ако продължи да управлява, това е край на демокрацията ни

росен плевнелиев

Не ме изненадва, че Борисов е депутат, защото се надявам, че това е осъзнато действие, което показва, че е готов да излезе от зоната си на комфорт, за да намери решение. Това заяви президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев пред bTV.

„Хората не вярват, че нещата в политиката са такива каквито виждаме пред камерите, защото се нагледахме на пропаганда, но политиците си изградиха минно поле, което изглежда, че накъдето и да тръгнат ще настъпят мина”, допълни той.

„Подходът беше грешен, защото политиците се вживяха в ролята на лидери. Говорил съм с голяма част от тях и са ми казвали, че трябва да слушат феновете си. Не, това са избиратели. Вие трябва да ги слушате, да ги образовате, да им обяснявате.

Демократичният подход е правилен. Моите фенове мразят един лидер и ще отида да го арестувам, ще си напиша сам доноса и после ще се снимам пред затвора, за да кажа, че „ей там той ще отиде”. Нека се върнем на демократичния подход. Леви, десни, но да търсим съгласие по три приоритета. Това постигна Хърватска, която беше много по-забатачена и корумпирана от България”, каза президентът.

„Като са казали „а”, ще трябва да кажат и „б”. Ако референдумът на „Възраждане” успее, младите хора напускат държавата. Ако не направим правителство и Радев управлява, това е край на демокрацията ни. Ако нямаме бюджет, нямаме никакво бъдеще.

Ако не оправим законите, които не възстановят чувството за справедливост, няма да можем да тръгнем напред. Ако не приемем законите, свързани с Плана за възстановяване, се осъждаме на застой и младите отново ще избягат. България има нужда от правителство, но не на Радев”, обясни Плевнелиев.

„Една от мините е, ако Румъния отиде в Шенген, а ние останем. Това ще излъчи още популизъм. Крайно време е политиците да се събудят, да се оповават на основите на демокрацията. Ако преди шест месеца бяха послушали мен и г-н Паси, какво се промени, освен това, че отидохме на по-зле. Сами, изолирани, без бюджет, с пробита пенсионна система. Всичко може да се поправи, ако тръгнем по правилния път. Формули има”, категоричен е той.

Според него най-справедливо би било евроатлантическо правителство, което да засили България към Европа.

За съжаление това беше невъзможно, но днес няма друг шанс. Има три варианта.

„Най-сигурно би било с мандат на ГЕРБ. Правителството на Попов е разписано „програмно“ между СДС и БСП. Някой ще ги обори ли, че БСП са били със СДС. Намериха начин да бутнат държавата напред. Тогава е било експертно-програмно. Ако не успее първия мандат, което е най-логичното и честното. Избирателите на ГЕРБ са най-гъвкави да подкрепят нещо такова.

ГЕРБ се оказа широка партия. Ако това не стане, ПП-ДБ имат инициативата. Ако направят правителство с ярки политически фигури, ГЕРБ няма да ги подкрепят. Трябва да е програмно правителство.

Третият вариант е да се намери формула с третия мандат на програмно правителство. Референдумът на „Възраждане“ ще счупи всичко в България. Има поне две-три политически сили, които могат да свършат това. Президентът да почва консултациите и да почне да бута България далеч от президентската република и да бута демокрацията за там, накъдето мечтаем“, завърши Росен Плевнелиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ