Министър на Радев плаши земеделците: Тръгнат ли цените нагоре, разрешаваме вноса от Украйна

никола стоянов

България е спряла вноса от Украйна, защото пазарът е залят със стока. Продукция за 3 млрд. лева стои в хамбарите на българските производители и трябва да бъде реализирана, каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов.

Ако цените на едро тръгнат нагоре, България е готова да разреши отново вноса от Украйна, уверява той.

„Разчитаме българските земеделски стопани и производители да разберат, че го правим за тях и разчитаме на тяхната лоялност да не използват момента за спекула”, заяви министърът.

Той обясни, че миналото лято България е направила „огромна грешка”, като е спряла износа на зърно и така сме загубили традиционни пазари.

Стоянов беше категоричен, че служебното правителство продължава битката си за овладяване и намаляване на цените. „Очакваме спад”, добави министърът. Той отчете, че при отделни видове храни вече има понижение на цените – за пример посочи млечните.

Министърът обяви, че диалогът с хранителните вериги продължава. На среща, за да бъдат обсъдени мерките на правителството и проблемите в сектора, ще бъдат поканени всички търговци с оборот над 30 млн. лева.

Той коментира още, че за повишаването на цените до есента е имало обективни фактори. Някой по веригата обаче се е опитал да спечели много повече и така се е стигнало до драстични случаи. „Транспортът пада седми месец подред, инфлацията – генерално”, отчете Стоянов.

Министърът на икономиката обясни, че служебното правителство ще внесе в парламента бюджет с 3% дефицит, гарантиращ 12% увеличение на пенсиите, 10% ръст на заплатите в администрации и повишаване на учителските заплати.

„Ще го внесем до края на април, началото на май – най-късно. Наблюдаваме ситуацията в парламента. Надяваме се да има мнозинство, което да подкрепи бюджетът да е разумен. Рискът е да започнат да се увеличават социалните разходи безконтролно”, подчерта Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ