Бургаските полицаи убити след брутална команда! Шофьорът имал нареждане: Прегазвай!

катастрофа полицаи

Бургаските полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев не са имали никакъв шанс да оцелеят. Секунди преди автомобилът им да бъде пометен на 25 август 2022 г., те са били жертвани от сирийските трафиканти.

Ужасяващите подробности изплуваха по време на процеса срещу каналджиите, които тази седмица бяха осъдени ефективно за трафика на мигранти. Сред събраните доказателства са и няколко листа с извадки от есемеси, чрез които тримата са осъществявали комуникация помежду си. Още по-зловещо звучат свидетелските показания на натъпканите в буса убиец бежанци. Логистиката на операцията е била поета от 50-годишния Абдулах Ахмед, който е осъден на 4 г. и 4 месеца затвор и глоба от 18 000 лв. за трафика. Той координирал и ръководел като истински бос операцията. Нареждал на шофьора Омар Абдан откъде да мине и какво да направи.

Непълнолетният Ахмад, който е настанявал мигрантите в автобуса, влиза в затвора за 1 г. и 10 месеца, а шофьорът Омар – за 4 г. и 10 месеца и 11 000 лв. глоба.

Команди
„Прегазвай блокадата!”, наредил Абдулах на Омар секунди преди патрулният автомобил с двамата полицаи да бъде премазан. После отново изкомандвал: „Преминавай през блокадата!“. Омар така и направил – вместо да натисне спирачка пред патрулката, той натиснал газта и премазал автомобила на Градев и Илиев. Омар е бил без шофьорска книжка. Показали му как се управлява часове преди трагедията. „Обучението на Омар Аднан е проведено няколко часа преди трагедията, когато му е показано как да кара автобуса. Самата гонка започва при Крушевец. Полицай дава знак автобусът да спре, но той рязко увеличил скоростта и минал опасно близко. После се включват в гонката два гранични автомобила“, каза наблюдаващият прокурор Христо Христов.

Прокуратурата разполага и с доказателства за репликите, които тримата сирийци са си разменяли: „Тихо, не говорете!“, „Мълчете и стойте ниско долу!“ – нареждали обвиняемите на бежанците, които транспортирали. Това потвърди административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова и уточни, че са налице устни и гласови съобщения и разговори между обвиняемите сирийци. Най-фрапиращи са тези на Абдулах, предава Телеграф.

Доказателства
Събрани са и други доказателства и снимков материал, който показва, че именно Абдулах е осигурявал превозните средства за трафика. Той е водел множество чатове и разговори с хора от Турция, които свидетелстват за една доста сериозна организация. Обсъждат колко мигранти могат да се съберат в едно превозно средство, каза наблюдаващият прокурор.

Според събраните доказателства на косъм от смъртта във фаталната нощ се е разминал трети униформен служител. Малко преди кървавата касапница на кръстовище „Трапезица“ в Бургас бусът, пълен с мигранти, е профучал с бясна скорост през първото КПП на входа на морския град. Полицейският патрул се опитал да спре возилото, но водачът не се подчинил. В този момент на пътното платно излязъл един от полицаите, който за щастие успял в последната секунда да се отдръпне и да избегне фатален сблъсък с буса.

Финтове
Обвиняемите се опитаха да се измъкнат с леки наказания за каналджийството, като поискаха споразумение с прокуратурата. От държавното обвинение обаче отказаха сделка.

„Защитата поиска сключване на споразумение или приключване на делото по реда на съкратеното производство. Прокуратурата отказа, тъй като още в хода на досъдебното производство ние сме имали възможност да обсъждаме, като винаги нашата нагласа е била към това наказанията да бъдат към максимума, заложен от законодателя“, обясни прокурор Мария Маркова. Тя уточни, че по този случай има образувани две досъдебни производства. Първото, което приключи с три ефективни присъди, е за преминаването на мигрантите през страната. По него срещу подсъдимите са повдигнати обвинения освен за трафик на мигранти и за използване на МПС с неистински регистрационни табели. Второто е за смъртта на двамата полицаи, което се наблюдава от Окръжната прокуратура. „Към настоящия момент то е на етап досъдебно производство и се изчаква изготвянето на автотехническата експертиза. Тя е доста обемиста като доказателства“, коментираха от прокуратурата. Отделени са материали за трето досъдебно производство, което касае други лица, които до този момент не са установени и не са привлечени в качеството на обвиняеми, каза прокурор Маркова.

Трагедията
На 25 август 2022 г., малко преди 5 ч. сутринта на кръговото кръстовище „Трапезица“ в Бургас се разигра кървава касапница. Двама полицаи загинаха, докато се опитваха да спрат автобус с 47 нелегални мигранти. На място останаха старши полицай Йордан Илиев, на 31 г., от сектор „Охранителна полиция“ и 43-годишният Атанас Градев, командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“. Автобусът помел челно и с бясна скорост патрулната кола, напуснал пътното платно и, влачейки с предната си част патрулката, съборил крайпътните заграждения, помел две будки и се забил в спирката, притискайки в нея полицейската кола като в преса. Шофьорът избяга, а пристигналите на място полицаи задържаха втория трафикант. Часове по-късно беглецът бе заловен в Първомай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ