Грандиозен скандал: Рашков и Демерджиев издали лична карта и паспорт на беглеца Цветан Василев!?

цветан василев

Девет години Цветан Василев, основният подсъдим за източването на милиарди от финансовата пирамида Корпоративна търговска банка (КТБ), се укрива от българското правосъдие в сръбската столица Белград. Делото за отклоняването на повече от 5 млрд. от трезора през фирми-бушони от някогашната империя на Василев все така се точи в Софийски градски съд, след като спецправосъдието бе ликвидирано по желание и на такива като подсъдимия фараон, предава ПИК. В края на миналата седмица се разбра, че прокуратурата е поискала отново издирването на Василев с „червен бюлетин“ от Интерпол, докато се готви подновяване на молбата до Сърбия за принудителното му довеждане у нас.

От Белград Цветан Василев девет години води пуническа война срещу българските власти. Наема американски лобисти, на които плаща с източените пари от кредиторите на КТБ, а вероятно и с руски пари – вече се разбра, че пребиваването му в Сърбия би било невъзможно без солидните връзки с руските разузнавателни служби и олигарси, близки до Кремъл като санкционирания от САЩ и ЕС Константин Малофеев.

И докато Цветан Василев се води подсъдим и издирван за „кражбата на века“, каквото несъмнено е делото за умишленото източване и банкрут на КТБ, същият е успял да си поднови документите за самоличност. Това е станало в рамките на последните две години в мандатите на двама служебни министри на вътрешните работи – Бойко Рашков и Иван Демерджиев. Скандалното в случая е, че именно органите на МВР трябва да направят нужното, за да установят и заловят беглеца от правосъдието, за да бъде изправен на подсъдимата скамейка, а се получава точно обратното дирекция „Български документи за самоличност“ на МВР е издала нова лична карта и е удължила с една година валидността на задграничния паспорт на подсъдимия фараон.

Възниква въпросът – редно ли е МВР да разрешава удължаване действието на документи за самоличност на лица, които се издирват от правосъдието? Това ли е върховенството на правото, за което Рашков и Демерджиев толкова много говорят? Ръководените от тях ведомства (вероятно и с тяхно знание) са решили да се подиграят на Темида като осигурят паспорт и лична карта на Василев. Дали пък това не е направено, защото Василев се е надявал с платените стотици хиляди, а вероятно и милиони за лобисти, провокации, поръчкови акции, писма, протести, журналисти – у нас и по света, проблемите му с българската прокуратура да се разрешат. Трудно е да се приеме, че Василев може да е получил документите си за самоличност през консулската служба в Белград или чрез упълномощено от него лице, тъй като е известно, при издаването на паспорт и лична карта се снемат биометрични данни и се правят актуални фотографии.

Тогава? Има ли извършено престъпление от длъжностни лица в дирекция „Български документи за самоличност“ на МВР или на далеч по-високо ниво във вътрешното ведомство? Добре би било Софийска градска прокуратура да изиска информация за действията на МВР и най-вече да установи кой е бил запознат със случая и може ли със заповед на министъра да се е стигнало до издаването на тези нови документи.

На 19 август 2021 г. Цветан Василев получава новата си лична карта с № 6509985**. Това става само три месеца, след като начело на МВР е поставен като служебен министър скандалният приятел на Васил Божков — Бойко Рашков. На 14 октомври 2022 г., когато вече служебен МВР министър е Иван Демерджиев, Василев получава и удължаване на валидността на задграничен паспорт с №38888596***.

И понеже Рашков и Демерджиев са еднолични назначения на президента Румен Радев, съответно и негова е отговорността, че за ВИП-подсъдими като източилия милиарди Цветан Василев изглежда има и ВИП-обслужване от МВР. А колкото до правосъдието и върховенството на правото, те все повече се превръщат в едни изпразнени от съдържание политически клишета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ