От КНСБ категорични! Взеха извънредно решение за пенсиите и заплатите в проекта за бюджет за 2023 г.

Пари

КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци, каза в интервю за БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

„Ще предложим конкретна приходна и разходна част на бюджета с повече разходи за заплата и с премерени и преструктурирани приходи от данъци. Това е вариант, защото в предложения бюджет ние не виждаме политика по доходите. Няма да се съгласи с този вариант, а напротив, ние ще работим за увеличаване на работните заплати и за една устойчива политика по доходите.“

В началото на следващия месец от КНСБ ще предложат вариант за балансиран бюджет с гарантирани приходи за пенсии и заплати и увеличаване на някои данъци, каза още Виолета Иванова.

„Има достатъчно буфери, които могат да доведат за балансиране на бюджета. При този ръст на цените ние не можем да допуснем, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени от 1 юли. Същото се отнася и за разходната част по работните заплати. Има достатъчни буфери, които могат да балансират бюджета, възстановяване на ДДС, увеличаване на корпоративния данък на 15%.“

Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ