Отнеха от майка 3-г. ѝ дете, родила го вкъщи и го кръстила Буда. Кмет: Заради нея напуснах. Побърка ме

IMAGE_14319835_40_0

Социалната служба в Хисаря отне от майката Галя Танева от село Иван Вазово 3-годишното ѝ момченце, което тя роди в домашни условия и отказваше да го регистрира, както и да му извади ЕГН.

„Приложена е адекватна мярка за защита на детето и то вече се чувства добре“, потвърдиха за „24 часа“ от дирекция „Социално подпомагане“ в курортния град.

„Дойдоха вчера с полиция и линейка в Иван Вазово и взеха детето“, обясни бившият кмет на селото Димо Димов. От 7 месеца той е освободил управленския пост, като една от причините да се оттегли предсрочно е случаят с роденото вкъщи дете.

През октомври м.г. Пловдивският районен съд задължи община Калояново, към която се води село Иван Вазово, да издаде служебно акт за раждане на детето. Предполагаемата дата на раждане на момченцето, което майка му го кръстила Буда, е 1 ноември 2019 г. Две седмици по-късно бил подаден сигнал на телефон 112, но Галя отказа да пусне вкъщи полицаите и социалните, съгласила се да влезе само лекар. Той констатирал, че детето е добре. Майката не се съгласила да подаде съобщение за раждането, бащата е неизвестен.

„Заради тази жена напуснах кметския пост. Побърка ме. То не бяха прокурори, не бяха детски педагогически стаи, не бяха социални“, описа доскорошният управник Димо Димов. Според него Галя често изоставяла детето и отскачала до Пловдив да рови в кофите за боклук, за да храни кучетата си. По думите на Димов те наброявали десетки.

„Роди момченцето в домашни условия. Кръсти го Буда. Живее в наследствената къща на баща си“, разказа бившият кмет.

Той обясни, че това не е първо раждане в домашни условия на Галя. Предишното ѝ дете, обаче, починало.

Според Димов жената се държала меко казано, странно. „За нея всички сме дяволи, парите уж не били важни, а десетки от страната ѝ помагат с храна за кучета. Веднъж извади нож на комшия“, описа още Димов. Той твърди, че жената преди време била настанена в психиатрично заведение. След като се върнала, спряла да си пие лекарствата и пак се влошила.

Хора от Иван Вазово обясниха, че е било крайно време социалните да се намесят и да защитят интересите на детето. То вече имало ЕГН и име – Атанас Галин Танев. Местните били потресени от случая и се чудели как образована жена може да постъпи по такъв начин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ