Трус в парламента! Шарлатаните Киро и Асен се скриха! ГЕРБ: Имат срок до неделя, след това – край

7 Dni Bulgaria26.04.2023
payimage-580882

Срещата беше информативна. Обяснихме какъв е подходът, с който ще подготвим програма на Министерски съвет, която не се явява като политическа програма, която трябва да се договаря.

Важно е да направим документ, който след това би могъл да получи подкрепа в Народното събрание, това изисква разговори между експертите. Това заяви след края на срещата с представители на ГЕРБ-СДС в парламента Николай Денков от ПП-ДБ.

По-рано днес представителите на двете най-големи формации в парламента се срещнаха в Огледална зала на Народното събрание.

От страна на ГЕРБ-СДС на разговорите бяха председателят на групата Десислава Атанасова, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутати, сред които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов. От страна на ПП-ДБ на срещата присъстваха съпредседателят на ПГ на коалицията Николай Денков.

„Документът го подготвяме ние, като „Продължаваме промяната“, която ще предлага Министерски съвет. Тя ще бъде обсъдена с експертите от другите страни, доколкото имаме нужда от подкрепа в НС. Когато бъде готов първият вариант, ще можем да го обсъдим без да има някакви изненади. Ние смятаме, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 година“, обяви Денков.

На излизане от залата Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че е имало конструктивен ефект от днешните разговори, но отказа да даде повече подробности.

„Започваме работа по секторни политики“, заяви от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Трябва да намерим изход от ситуацията, защото тя за никой не е лека. Разбираме аргументите на ПП-ДБ, но ние също имаме избиратели, имаме и органи, не е лесно решение да вървим към общо мнозинство, но ако го правим в името на стабилност, то трябва да подхождаме отговорно. Ние подхождаме винаги сериозно и отговорно.

Всеки състав и структура на правителство трябва да отразява, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора“, посочи тя.

От думите й стана ясно още, че ГЕРБ-СДС са поставили на ПП-ДБ условие в рамките на почивните дни да представят състав и структура на Министерски съвет. И това в случай, че ПП-ДБ още смятат, че е редно ГЕРБ да постъпят нестандартно като се откажат от първия мандат и да дадат подкрепата си за втория.

“Ако и това не се случи в рамките на сроковете, които сме разписали, имаме пълните основания да смятаме, че подхождат неформално към това да формираме заедно мнозинство и общо управление. На срещата се появи единствено и само Николай Денков. Асен Василев, който предварително лично потвърди пред мен, че ще дойде на срещата, не дойде в продължение на час. Това е ясна демонстрация, че те нямат особена ангажираност с това, което заявиха вчера.

Не знам на какво се дължи да правиш едно във вчерашния ден, а днес да правиш нещо съвсем различно. Казали сме, че търпеливо ще извървим целия процес. Полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията, тя не е лесна за никого. Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и общи политики, но ако го правим в името на стабилност, то трябва да подхождаме отговорно”, подчерта Атанасова.

„Ние винаги подхождаме с цялата сериозност към ситуацията. Когато се води сериозен разговор за управление, това не е детска игра. Трябват политики, експертиза, отговорност и решения.

Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство, не е лишена от смисъл. Тоест всичко това за голямата отговорност на някого е било илюзорно“, каза още тя.

Стъпките след това са: разговор с всички останали партии и парламентарни групи, а последният вариант, по думите на Атанасова, остава правителство на малцинството.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ