Българка, евакуирана от Судан: Хора умираха по пътя! Стояха по дни, няма кой да ги прибере

balgarka-sudan-pokartitelen-razkaz-117

Събудихме се от изстрелите, мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се в по-безопасен район, а след това и на 30 км от Хартум. Там животът беше почти нормален. Цяла седмица нямаше ток и вода. Това заяви на летището българка, която се прибра от Судан.

Николета Борисова обясни, че е женена за суданец и живее от 45 години в Судан. „Искам да изразя благодарностите си към посланика ни в Египет, със светкавична намеса успя да ни организира и да ни дава правилните координати по най-безопасните зони и да се придвижим до евакуационните центрове. Посланикът ни директно се включваше в комуникацията ни, много добра работа беше свършена от Ситуационния ни център. Показваха ни маршрути – по въздух и сухопътно“, разказа тя.

Нещата в Судан се задълбочават всеки ден все повече. Ние в Хартум нямахме ясна представа защото не можехме да различим военните самолетите от тези на Силите за въздушна подкрепа. Надяваме се нещата да се оправят бързо. Хиляди хора напуснаха границата към Египет. Тримата ми сина останаха там. Бяхме включени в германския самолет за евакуация. Йордания се погрижиха за нас и ни нахраниха“, заяви тя, цитирана от Нова. Съпругът ѝ заяви, че се надява да се постигне примирие, тъй като ситуацията е много лоша.

Марияна Илиева също се прибира от Судан, където живее в последните 5 години, и споделя, че комуникациите са били много зле. „Хора умираха по пътя, по два-три дни стояха и нямаше кой да ги прибере. Мародерите влизаха и ограбваха. Хората си пускаха храна през стената, а пазеха пост по време на Рамазан“, спомня си тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ