Деси Атанасова разкри за раздор: ПП и ДБ вече се изолират един от друг. Христо Иванов все мълчи на масата

десислава атанасова

Първата крачка беше да седнем да говорим заедно. Обнадеждена съм, защото намираме много общи точки между програмите. Това заяви пред bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Разговорите продължиха два дни, това е втората стъпка и остава да извървим третата стъпка. Тя е да говорим за персонален състав на правителство. Ако трябва да говорим за компромиси и прошки, ние демонстрираме забравяне на политическото си его. Дори Борисов каза, че е простил“, обясни още тя.

„Ние представляваме нашите избиратели. Ако Борисов е простил в лично качество, то за нас е трудно да простим двете години злоба, чегъртане, обиди“, каза Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ прави огромни компромиси.

„Неведнъж съм казвала, че от общо управление сега щета носят всички, които ще влязат в него. От шести избори, щета ще носи България. Това зависи от всеки от нас. Всички партии трябва да забравят политическото си его. Нямаме бюджет вече 4 месеца и ако не постигнем баланс и разбирателство, означава, че юни или юли държавата ще бъде в задънена ситуация“, коментира тя.

Атанасова не може да си обясни как, ако са намерили консенсус по програмите си, темата с имената за политически кабинет ще е камъчето, което ще убива в обувката.

„Кирил Петков, Василев, Денков и Атанасов са хора с политически опит. Особено Атанасов. Трябва да има равнопоставеност. При все, че ГЕРБ е първа политическа сила. Това е поставено от наша страна на ранен етап. Когато се предлага кабинет, в който мандатите нямат значение и говорим за ярък политически кабинет, така е редно. ГЕРБ е победител на два поредни предсрочни избора“, обясни депутатката.

„Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици в него. Ярките политически лица да останат на първи ред и да го подкрепят. Можем да осигурим мнозинство и затова предлагаме тези две концепции. Изказването на Петков, че няма да спазва чужди графици, ми изглежда като пореден опит да се бяга от отговорност. Ние искаме да споделим отговорността, защото е много тежка“, допълни тя.

Атанасова заяви, че вижда, че ПП са в изолация и дори ПП и ДБ са започнали да се изолират една от друга.

„Христо Иванов мълчи, когато сме на масата. Те явно не искат и да участват в правителство“, посочи тя.

„С Христо Иванов работим прекрасно. Аз лично имам добра комуникация с него. Най-интересното е коларното добро партньорство, включително на ниво разговор на политики. Ние постигаме консенсус по много теми. Не мога да кажа нищо за кандидатурата на Христо Иванов, защото за първи път я чувам“, заяви тя по повод спекулациите, че съпредседателят на ДБ може да бъде кандидат за премиер.

„Ако получим мандат, трябва да предложим премиер. Факторът време е изключително важен. Ако имаме съгласие от ПП за нас няма значение с кой мандат ще се състави правителство. Ако с първата политическа сила не се постигне мандат, после става все по-трудно“, заключи тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ