Росен Желязков разтресе bTV: ГЕРБ подкрепя Асен Василев за министър! Вече имаме готов премиер

7 Dni Bulgaria30.04.2023
росен желязков николай денков

В нормалната политическа логика политиките са водещи, а имената са техни заложници. От друга страна, към всичко има две крачки – една напред и една назад. Нашето желание е да извървим крачката напред. Това, че Бойко Борисов е сговорчив и има огромното желание да има резултат, не бива да се разчита като слабохарактерност. Той затова остава в парламента.

Това заяви в предаването на Би Ти Ви „Тази неделя“ председателят на парламента Росен Желязков.

Подкрепата за ГЕРБ не е индулгенция за ГЕРБ, искам нашите партньори в преговорния процес да го знаят. Ако те разбират тази споделеност и вървим към споделеност на управлението, ние няма да стигматизираме имена, увери Желязков.
Ние сме готови да участваме в управлението и аз лично нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите. Само това е гаранция за излизане от ситуацията във финансите с носене на отговорност. Аз няма как да го предложа, но не трябва да се отрича тази възможност. Имаме желание за споделено управление и широка парламентарна подкрепа. Тази споделеност включва паритетен принцип. По-голяма експертност и по-малко политическо натоварване, обясни председателят на парламента от ГЕРБ.

Ако до връчването на мандата ние не постигнем съгласие за правителство на паритетно участие,  ние сме длъжни по конституция и пред нашите изиратели да предложим кабинет. И ще го предложим. Съставът ще се дефинира в деня, в който тръгнем към президента. Ще имаме кандидат за премиер, после ще има една седмица да се изчисти съставът. Имаме алтернативни варианти за премиер, не изчерпваме възможността да направим нещо добро за държавата, категоричен е Росен Желязков.

Според него политическият диалог между първите и вторите е единственият вариант за политическа стабилност. Още повече, че в разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се очертавали големи различия по политики. Желязков посъветва да не се подценяват националните щети, ако преговорите не доведат до резултат, както и да не се надценяват електоралните щети за всяка от коалициите, ако се постигне съгласие.
Направихме нещо доста нестандартно – първо направихме законодателната рамка, после общите политики, а трябваше да е обратно – политики, които да облечем в закони, смята той.

И добави: Искаме да знаем – даването на подкрепа какъв вид отговорност е и дали нашите партньори смятат, че ако не участваме с имена, носим някаква квазиотговорност. Ние не казваме кои имена са приемливи или неприемливи за нас. Да, някои колеги от ГЕРБ изразяват позиция, но ще има политическо решение, а не лични отношения, обясни Желязков.

Той е категоричен, че нови избори нищо няма да променят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ